GULAŠ SA NIŠAVE TREĆI U HRVATSKOJ: Učenici pravno-poslovne škole u misiji koja spaja vršnjake iz čitave Evrope

D. MILjKOVIĆ

20. 04. 2022. u 07:26

UČENICI niške Pravno-poslovne škole su tokom takmičenja koje je u Hrvatskoj organizovano u okviru projekta "Bakina kuhinja" i programa "Erazmus plus" osvojili treće mesto i bronzanu medalju.

ГУЛАШ СА НИШАВЕ ТРЕЋИ У ХРВАТСКОЈ: Ученици правно-пословне школе у мисији која спаја вршњаке из читаве Европе

Foto D. Miljković

Kulinarske veštine su pokazali u pripremi gulaša, a konkurencija su im bili učenici iz Italije, Litvanije, Belgije, Turske i Hrvatske. Mentori takmičara iz Niša su bile profesorke.

- Jedan od ciljeva ovakvih manifestacija je i da se mladi vrate zdravoj ishrani i tako odreknu brze hrane koja može negativno da utiče na njihovo zdravlje. Posebna korist od ovakve razmene učenika je upoznavanje istorije i tradicije zemalja u kojima se deca takmiče, a dodatni plus je i to što tokom takmičenja borave u porodicama vršnjaka. Osim što tako nauče da nisu neprijatelji, već samo rivali u jednom školskom nadmetanju, iz prve ruke mogu da vide kako žive njihovi drugari u drugim zemljama, te da se neposredno upoznaju sa njihovim sistemom obrazovanja - objašnjava profesorka Milica Mladenović.

Foto Privatna arhiva

A, svaki član tima sa Nišave je imao posebno zaduženje, pa su Anastasija Ilić, Ana Popović i Petra Cvetkov kuvale gulaš, dok su Darko Đorđević i Aleksa Golubović pripremili prezentaciju pripremljenog jela. Svoju školu, grad, ali i Srbiju, u Hrvatskoj su predstavljali još Relja Nikolić i Jelena Mitić.

Mlade Nišlije će priliku da uzvrate gostoprimstvo imati već tokom maja, kada će ovdašnja Pravno-poslovna škola biti domaćin narednog ciklusa takmičenja u okviru programa "Erazmus plus".

Do početka leta, saznajemo, planiran je i nastavak takmičenja - ovoga puta u Italiji, na Siciliji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna