LESKOVAC DOBIO NOVI GRADSKI TRG: Otvoren sinoć koncertom Aca Pejovića i vatrometom

Игор Митић
Igor Mitić

23. 03. 2022. u 15:08

GRAD na Veternici je posle mnogo problema sa izvođačem radova konačno dobio prostor koji će biti mesto okupljanja građana i održavanja raznovrsnih kulturnih i turističkih manifestacija.

ЛЕСКОВАЦ ДОБИО НОВИ ГРАДСКИ ТРГ: Отворен синоћ концертом Аца Пејовића и ватрометом

foto: I.Mitić

U ovaj posao se ulaže više od 200 miliona dinara, a 95 odsto ugovorenih radova je privedeno kraju. Dok se čeka na ugradnju ambijentalne rasvete Leskovčani su proslavili završetak izgradnje trga koncertom poznatog pevača Aca Pejovića i velikim vatrometom.

Lazarevačka firma „Bauvezen“ završila je trg u Leskovcu sa zakašnjenjem od 16 meseci u odnosu na ugovoreni rok od godinu dana, ali nadležni kažu da sada nema svrhe vraćati se unazad i da je jedino važno da se radovi privode kraju, a da će trg biti ponos svih Leskovčana.

- Grad je dobio trg sa svim elementima urbanog prostora na oko 11.300 metara kvadratnih. Trg je popločan kvalitetnim granitnim pločama i kockama, dok su na pešačkim površinama ugrađene behaton ploče. Na osnovu preseka izvedenih radova i radova koji se očekuju procena je da će njihova vrednost iznositi oko 203 miliona dinara, od 223 miliona koliki je iznos osnovnog ugovora sa izvođačem – kazao je Novica Nikolić, generalni direktor leskovačkog JP „Urbanizam i izgradnja“.

Novi gradski trg je u urbanističkim planovima Leskovca od 1962. godine i taj prostor je decenijama čuvan baš za ovu namenu.

- Niko nije imao hrabrosti da se upusti u tako složen i značajan poduhvat. Bez obzira na kašnjenje, važno je da smo ga priveli kraju. Raskidanje ugovora i biranje novog izvođača nije bila dobra solucija, jer bi cena izgradnje, ako bi smo je sada započinjali, zbog povećanja cena materijala, bila znatno viša od ugovorene. Sve vreme plaćalo se isključivo ono što je urađeno – naglasio je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Na trgu se nalazi pozornica višenamenskog karaktera, fontana u nivou šetališta, zelene površine sa drvoredima, javne česme, klupe za odmor kao i osnova za pilon visine do 15 metara.

KONCERT ZA MLADENCE I DOČEK PROLEĆA

Nastup Aca Pejovića prvobitno je planiran za doček srpske Nove godine, ali je odložen zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Sada je upriličen na Mladence kao poklon onima koji su sklopili brak u prethodnih godinu dana i simbolična dobrodošlica proleću, ali i izvinjenje građanima zbog kašnjenja u izgradnji trga. Za nastup poznatog pevača iz gradskog budžeta izdvojeno je blizu 1,7 miliona dinara.

foto: GU Leskovac

PENALI I NEGATIVNE REFERENCE

„Bauvezen“ je do sada izveo radove vredne oko 187, a plaćeno mu je 170 miliona dinara. Zbog neopravdanog prekoračenja roka dobiće kaznu od 5 odsto vrednosti radova odnosno od oko 9,2 miliona dinara i neće dobiti referencu koja se izdaje nakon završetka posla i koristi prilikom drugih tendera. Nezadovoljstvo lokalne samouprave odnosom izvođača prema izgradnji trga ilustruje i najava gradonačelnika Cvetanovića da će podneti ostavku ukoliko ista firma dobije posao kompletne rekonstrukcije enterijera ovdašnje Opšte bolnice što je investicija koju će država finansirati sa čak 4,5 milijardi dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!