OVA GODINA ZLATNA ZA TURIZAM U NOVOM SADU: Već u januaru postignut rekord, direktor TO otkriva koliko dana turisti ostaju

Novosti online

14. 03. 2022. u 13:45

DIREKTOR Turističke organizacije Novi Sad Branislav Knežević smatra da će 2022. godina biti izuzetno uspešna za turizam, a prvi signal ostvarenja ove prognoze jeste boravišna taksa koja je u januaru dostigla rekordnih 3,5 miliona dinara.

ОВА ГОДИНА ЗЛАТНА ЗА ТУРИЗАМ У НОВОМ САДУ: Већ у јануару постигнут рекорд, директор ТО открива колико дана туристи остају

Foto: Profimedia

Turistička organizacija Novi Sad 2022. godinu započela je u novom prostoru – na Trgu slobode, u samom jezgru grada. Ovaj velelepni prostor ranije je koristio svetski lanac brze hrane, a na inicijativu gradonačelnika Novog Sada, sada se u njemu odvijaju ključne aktivnosti na pripremi promocije Srpske Atine.

Kako direktor Turističke organizacije Novi Sad Branislav Knežević kaže, ovo jasno pokazuje da Grad strateški radi na razvoju turizma i promociji turističkih atrakcija Novog Sada.

-Inicijativa gradonačelnika Miloša Vučevića da se jedan od najreprezentativnijih i najatraktivnijih prostora dodeli Turističkoj organizaciji, upravo to i potvrđuje. Grad Novi Sad, ne samo da prepoznaje značaj turizma, već deset godina i ulaže u razvoj ove naše privredne grane. Značaj novog prostora mogli smo da osetimo odmah nakon samog otvaranja, kada nas je posetio veliki broj turista, stranih delegacija, novinara, ali i naših sugrađana koji su došli da nam požele srećan rad – kaže Knežević.

Foto: TONS

Godina koju TONS započinje u novom prostoru, prema prognozama, biće izuzetno uspešna, a kako Knežević kaže, prvi nagoveštaj godine jeste boravišna taksa, koje je ove godine u januaru mesecu dostigla rekordnih 3.500.000,00 dinara.

-Snažnom, dobro osmišljenom i precizno targetiranom kampanjom, kao i promotivnim nastupima u gradovima regiona, od kojeg najviše očekujemo, ali i novom kampanjom putem kanala Trip Advisor-a, naša ičekivanja od 2022. godine su velika – precizira on.

Publikacija o Novom Sadu prevedena na čak 17 jezika

Kako objašnjava, novi multifunkcionalni prostor, pre svega, čini prijemni deo za turiste u kojem dominira posebno dizajnirana polica za promotivne publikacije, a najtraženiju publikaciju Turistička organizacija Novog Sada prevela je na čak 17 jezika.

-Mene, kao direktora TONS-a, raduje činjenica da nam se turisti sada duže zadržavaju u prostoru jer smo za njih osmislili jedan poseban kutak u kojem mogu da sednu, prelistaju naše publikacije, ali i upišu svoje utiske o našem gradu. Novi brend i vizuelni identitet TONS-a koji smo osmislili, ali i kampanje koje nam uskoro kreću, upravo su bazirane na utiscima i emocijama naših posetilaca i na ono što naš grad već ima i što je prepoznatljivo ne samo kod naših gostiju već i kod naših sugrađana – kaže Knežević.

Titula Evropske prestonice kulture velika šansa

Ove godine Novi Sad je poneo prestižnu titulu Evropske prestonice kulture, što je od velikog značaja za turizam, a kako Knežević kaže, Grad je dobio bitnu priliku.

-Imamo veliku šansu da ove godine, kada nosimo ovu prestižnu titulu, anuliramo sve negativne efekte na turizam našeg grada koji su nastali kao posledica pandemije korona virusa, ali i da povećamo broj noćenja i dolazaka u odnosu na 2019. godinu koja je bila jedna od najboljih. Smatram da mi to možemo da uradimo jer smo i prošle godine u letnjem periodu beležili rast u odnosu na 2019. godinu, naročito u periodu jun – septembar kada je zabeleženo 41% više noćenja domaćih turista nego u istom periodu 2019. godine. Brojne aktivnosti i programi koji se održavaju i koji će biti održani ove godine pre svega nam olakšavaju promociju jer imamo puno toga da ponudimo – poručuje Knežević.

Z. Grumić

Statistika kaže da se turisti duže zadržavaju u Novom Sadu

On podseća da je u toku 2021. godine, ostvareno  335.738 noćenja (domaćih i stranih turista) što je za 87,5% više nego 2020. godine.

-Za TONS glavni parametri praćenja rasta turizam u 2021. godini nisu bili podaci iz 2020. godine, već poređenje sa jednom od najuspešnijih godina za turizam – 2019 godinom, objašnjava Knežević i dodaje da je s tim u vezi, TONS prema zvaničnim podacima zabeležio rast noćenja domaćih turista za 4,8% u poređenju sa 2019. godinom.

On ističe i duže zadržavanje turista (u proseku 2,5 dana) u toku 2021. godine u poređenju sa 2019. godine kada je prosečna dužina zadržavanja bila 1,92 dana.

(nsuzivo.rs)

BONUS VIDEO: VUČIĆ U VRANjU: Predsednik prisustvuje otvaranju fabrike "Teklas"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri