NOVI PUT ZA NOVA RADNA MESTA: Izgradnja "Moravskog koridora" šansa za razvoj privrede kraljevačkog kraja

G. ĆIROVIĆ

09. 03. 2022. u 11:15

DO pre samo tri-četiri godine Kraljevčanima je Ibarskom magistralom do Beograda bilo potrebno najmanje tri sata, završetkom auto-puta „Miloš Veliki“ dva sata, a kada bude završen „Moravski koridor“, do prestonice će stizati za samo sat i dvadesetak minuta. To je još jedan dokaz koliko se naša zemlja razvija, koliko se gradi i koliko se u Srbiji danas bolje živi u odnosu na period od pre nekoliko godina.

НОВИ ПУТ ЗА НОВА РАДНА МЕСТА: Изградња Моравског коридора шанса за развој привреде краљевачког краја

G.Šljivić

Ovo je obilazeći radove na saobraćajnoj petlji u Adranima nadomak grada na Ibru, na budućem auto-putu Preljina-Pojate koji će spojiti koridore 10 i 11 preko Kraljeva, Vrnjačke Banje, Trstenika, Kruševca i Ćićevca, izjavio dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

- Kraljevo će praktično biti povezano sa važnim saobraćajnicama u Evropi, kao i sa Crnom Gorom i Republikom Srpskom. Na taj način centralni deo Srbije, koji je decenijama bio zapostavljan, postaće jedno veliko i značajno saobraćajno čvorište – dodao je Terzić.

G.Šljivić

Moravski koridor - Izgradnja saobraćajne petlje u Adranima

Osim toga, naglasio je prvi čovek grada na Ibru, stvoriće se brojne mogućnosti za nove investicije i razvoj privrede kraljevačkog kraja.

- „Moravski koridor“ biće prava žila kucavica i prilika da se privuku novi strani, ali i domaći investitori. Kada imate spremnu kompletnu infrastrukturu i pristup modernoj saobraćajnici, veoma malo je potrebno da na tom mestu budu izgrađeni proizvodni pogoni – istakao je Terzić. - To znači otvaranje novih radnih mesta i stvaranje boljih uslova za život Kraljevčana, a uz Aerodrom „Morava“ u neposrednoj blizini i snažan zamajac domaćem turizmu.

G.Šljivić

Moravski koridor - Izgradnja saobraćajne petlje u Adranima

Ukupna dužina nove, potpuno digitalne i jedne od najmodernijih saobraćajnica u regionu iznosi oko 112 kilometara i obuhvata tri deonice: od Pojata do Kruševaca (27,8 kilometara), od Kruševca do Adrana (53,8 kilometara) i od Adrana do Preljine (30,6 kilometara), na teritoriji gde živi više od pola miliona stanovnika. Kroz kraljevački kraj ukupna dužna trase je oko 54 kilometara.

G.Šljivić

Deo mape Moravskog koridora kroz kraljevački kraj

REGULACIJA ZAPADNE MORAVE

ISTOVREMENO sa izgradnjom deonice od Adrana do Preljine, radi se hidrotehnička regulacija korita i toka Zapadne Morave u dužini od oko 27 kilometara.

- Pomoravska sela biće zaštićena od plavljenja. Znamo koliko nam je nevolja to izazvalo u prethodnom periodu – rekao je Aleksandar Antić, direktor „Koridora Srbije“. - Ovdašnjim poljoprivrednicima to će mnogo značiti jer neće morati da strepe da će bujica uništiti sav njihov rad i trud.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024