BOGAT PROGRAM EVROPSKE PRESTONICE NA SAJMU KNJIGA: Gostuju pisci, muzičari i glumci

S. B.

24. 02. 2022. u 14:36

MULTIMEDIJALNI književni paviljon „Seobe duša“, kao sastavni deo programsog luka „Seobe“, Evropske prestonice kulture, od 3. do 13. marta na Novosadskom sajmu, na kojem se u to vreme održavaju „Međunarodni sajam knjiga, obrazovanja i umetnosti“, ugostiće najaktuelnije regionalne savremene pisce i neka od najvećih imena world music scene

БОГАТ ПРОГРАМ ЕВРОПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ НА САЈМУ КЊИГА: Гостују писци, музичари и глумци

nsepk

Jedinstveni multimedijalni književni paviljon „Seobe duša“, kao sastavni deo programsog luka „Seobe“, Evropske prestonice kulture, od 3. do 13. marta na Novosadskom sajmu, na kojem se u to vreme održavaju „Međunarodni sajam knjiga, obrazovanja i umetnosti“, ugostiće najaktuelnije regionalne savremene pisce i neka od najvećih imena world music scene. To su juče u razgovoru sa novinarima potvrdili Nemanja Milenković, direktor Fondacije „NSEPK“ i Boris Nadlukač, izvršni direktor sajma, i naglasili da u Novi Sad dolaze Rumena Bužarovska, Miljenko Jergović, Kristian Novak, Milica Vučković, Darko Cvijetić, Damir Karakaš... kao i Original Enigma Voices, Barcelona Gipsy balKan Orchestra, Gotan Project, japanski gitarista Miyavi, japanska plesačica Kaori Ito, Bilja Krstić i Bistrik orkestar, Bogdan Ranković i novosadski sastav „Etnoforija”...

Pored književnosti i muzike, biće upriličene i dve predstave „B(j)egunci”, Dušana Mamule i „Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije”, Adrea Elodija Moretrija, u izvedbi udruženja „Šmiranti“.

- Nastavljamo da iznenađujemo, provociramo i preispitujemo temu migracija- kaže Milenković.- Literatura nam je iskra iz koje ćemo kroz najviše umetničke domete kroz koncerte, predstave, ples i performanse nastaviti da “oplemenjujemo ljudske duše” u Seobama.

Programe će 3. marta otvoriti japanski kantautor Miyavi, dok će jedan od najpoznatijih nemačkih sastava, Original Enigma Voices, nastupom uz gradski orkestar Kamerata Novi Sad, zatvoriti jedinstveni paviljon, 13. marta. Program „Seobe duša“ obuhvatiće i Karneval obrednih povorki, dečje maskenbale, koncerte i tribine, scensko čitanje knjiga, biće predstavljena Enciklopedija Srpskog narodnog pozorišta, Romsko udruženje „Karlovačke zore” predstaviće digitalni katalog sa narodnim nošnjama vojvođanskih Roma...

- Bogat sadržaj biće osveženje za kulturnu scenu Novog Sada i Srbije. Jer, od 3. do 13. marta, posetioce svakodnevno očekuje 12 časova kvalitetnog programa u multimedijalnom paviljonu od 10.000 metara kvadratnih i sa više od 180 izlagača na Međunarodnim sajmovima knjiga, obrazovanja i izložbi umetnosti- potvrdio je Nadlukač.

Centralni događaj predstavljaće izložba „Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu“, Gradske biblioteke, postavljena u Auli Novosadskog sajma. Publici će se tom prilikom predstaviti i Milena Marković, dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade kao i Ante Tomić i Slobodan Vladušić.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani