VREME ZA OBNOVU CRKVE SVETE ANE: Gradonačelnik Šapca postigao dogovor sa beogradskim nadbiskupom

V. Mitrić

23. 02. 2022. u 06:21

GRADONAČELNIK Šapca dr Aleksandar Pajić sastao se sa beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom.

ВРЕМЕ ЗА ОБНОВУ ЦРКВЕ СВЕТЕ АНЕ: Градоначелник Шапца постигао договор са београдским надбискупом

Foto V. Mitrić

Čelni čovek grada na Savi istakao je da je u prijateljskom razgovoru sa nadbiskupom Hočevarom razmenio iskustva i očekivanja, uz zajedničku konstataciju da njihova dosadašnja saradnja predstavlja dobar osnov za budućnost.

Jer, pre više od pola godine, započeti su razgovori o rekonstrukciji rimokatoličke Crkve Svete Ane.

- Grad Šabac je spreman da izdvoji novac iz budžeta i pomogne pri obnovi tog verskog zdanja - kaže dr Pajić.

- Trudimo se da brinemo o svima i u tom zajedništvu treba da se radujemo, pružajući ruku jedni drugima. Grad Šabac poštuje različitosti i to vidi kao svoju šansu u vremenima koja su pred nama. Zbog toga nam je uvek čast i zadovoljstvo kada imamo priliku da ugostimo nadbiskupa.

Beogradski nadbiskup Hočevar je rekao da je izuzetno srećan što je gost kod gradonačelnika dr Pajića.

- Naša crkva možda najsvestranije sarađuje sa čitavim društvom upravo u Šapcu, jer je Šabac nastao kao jedan spomenik zajedništva na početku Kraljevine Jugoslavije - objašnjava Hočevar.

- Tu smo uvek prisutni i sarađujemo pre svega sa humanitarnom organizacijom Karitas.

Dr Aleksandar Pajić i Satnislav Hočevar, Foto V. Mitrić

Vremena su bila takva da do sada nije bilo moguće obnoviti našu crkvu i parohijski dom.

Sada je nastupilo vreme da nešto učinimo. Zahvaljujem gradonačelniku Pajiću i Gradu Šapcu za razumevanje da obnovimo našu crkvu i da sačuvamo važan spomenik kulture.

Drago mi je da Šabac oseća da treba to da uradimo zajedno.

Rimokatolička Crkva Svete Ane u Šapcu podignuta je 1928, u doba kralja Aleksandra, kao prva rimokatolička crkva u Srbiji izvan Beograda, posle Prvog svetskog rata. Na molbu beogradskog nadbiskupa Rafaela Rodića, šabačka opština je 1927. ustupila plac za izgradnju crkve u blizini Železničke stanice, a u junu 1928. počelo je kopanje temelja crkvene zgrade. Svečani blagoslov i polaganje kamena temeljca obavljeni su 29. jula 1928, uz prisustvo sveštenstva i zastupnika gradskih vlasti, a svečano osveštanje bilo je u oktobru iste godine, kada su završeni crkva i parohijski dom na Bairu. Tada je osnovana i Župa Svete Ane, koja obuhvata Šabac i područje ispod Beograda, sve do granice sa Bi H.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JEDAN LANAC – TRI SJAJNA HOTELA: Odaberite Xanadu u Beleku ili Bodrumu sad, a onim u Makadiju obradujte sebe u sred zime