STROŽA ZAŠTITA KLISURE ĐETINJE: Gradsko veće Užica uvažilo primedbe i peticiju udruženja "Libergraf", pa povuklo svoj akt

N. JANKOVIĆ

23. 02. 2022. u 08:25

GRAD Užice je povukao iz procedure akt o proglašenju predela izuzetnih odlika "Klisura Đetinje", a na zahtev udruženja "Libergraf" koje je prethodno, uz peticiju prosleđenu lokalnoj samoupravi, ukazalo na nedostatke ovog dokumenta i njegovu neusklađenost sa izmenama Zakona o zaštiti prirode.

СТРОЖА ЗАШТИТА КЛИСУРЕ ЂЕТИЊЕ: Градско веће Ужица уважило примедбе и петицију удружења Либерграф, па повукло свој акт

Foto N. Janković

Gradsko veće se još obavezalo da će novi predlog sačiniti u najkraćem roku.

- Grad kao predlagač akta, nije uvažio odredbe Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode. One se pre svega odnose na zabranu izgradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima - naglasio je Vladan Sinđić iz udruženja "Libergraf". - Mi ćemo nastaviti da pratimo naredne korake lokalne samouprave, uz insistiranje da klisura Đetinje što pre bude zaštićena.

Podsetimo, klisura Đetinje je stanište za više od stotinu vrsta dnevnih leptira, a sedam ih je upisano u "crvenu knjigu" zaštićenih. Stanište je i brojnih vrsta ptica selica i grabljivica, te dom za 80 vrsta sisara.

Foto N. Janković

Zato dodatni problem predstavlja urbanizacija klisure, koja je u suprotnosti sa proklamovanom namerom da se ovaj predeo zaštiti pa će udruženje, uz podršku građana, i dalje insistirati na zabrani izgradnje turističkih i ugostiteljskih objekata.

Posle povlačenja akta o zaštiti klisure Đetinje, Gradsko veće je zahvalilo "Libergrafu", navodeći da će predloge "uzeti u obzir prilikom izrade novog akta".

- Kada novi akt bude konačan, tražićemo neophodnu saglasnost Opštine u Čajetini, na čijoj je teritoriji deo zaštićenog područja, potom će uslediti javni uvid i rasprava, a javnost će o svemu biti blagovremeno obaveštena - poručila je Nada Jovičić, gradska većnica zadužena za ekologiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!