PRAKSA ZA BUDUĆE MAJSTORE: U Tehničkoj školi u Valjevu počeo da radi trening-centar, prvi od 12 predviđenih na teritoriji čitave zemlje

B. PUZOVIĆ

21. 02. 2022. u 05:15

UČENICI Tehničke škole u Valjevu - prvi u Srbiji - u prilici su da koriste pogodnosti Trening-centra za praktičnu nastavu, te obuku, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju odraslih, uz pružanje usluga i izradu gotovih proizvoda.

ПРАКСА ЗА БУДУЋЕ МАЈСТОРЕ: У Техничкој школи у Ваљеву почео да ради тренинг-центар, први од 12 предвиђених на територији читаве земље

Foto B. Puzović

Planirano je da bude 12 takvih centara u tehničkim školama, a posle Valjeva, u prvom krugu, biće otvoreni još u Vlasotincu i u Subotici.

A, Trening-centar u gradu na Kolubari obuhvata 22 kabineta opremljenih sa oko 1.500 stavki - raznog alata, uređaja, nameštaja... Oko milion evra za opremanje i 20 miliona dinara za adaptaciju i rekonstrukciju prostorija obezbedilo je Ministarstvo prosvete, dok je lokalna samouprava izdvojila sredstva za projekat adaptacije, nadzor i dozvolu za rad. Učestvovala je i sama Tehnička škola, sa oko milion i po dinara za dopunske i pomoćne radove, u čemu su značajnu ulogu imali pomoćno osoblje, profesori i nastavnici praktične nastave.

- Naš Trening-centar je prvi počeo sa radom jer smo prvi u Srbiji ispunili sve potrebne uslove - kaže Branko Goloskoković, direktor Tehničke škole u Valjevu.

- Namenjen je za praktičnu obuku i vežbe iz svih profila koje školujemo, te za podršku dualnom obrazovanju. Oko 70 odsto kapaciteta već radi, naši učenici, nastavnici i profesori koriste kabinete, a regionalni karakter znači da će Trening-centar moći da koriste i učenici iz drugih mesta Kolubarskog okruga.

Branko Goloskoković, Foto B. Puzović

Najavljeno je, tako, i organizovanje raznih obuka za poznatog poslodavca, za šta Tehnička škola ima vrhunski kadar, opremu i neophodne uslove. Takođe, posredstvom Učeničke zadruge koja je registrovana kao privredno društvo, takozvana treća lica će moći da koriste elektro, molerske, bravarske i mnoge druge usluge, uključujući i auto-servis, vulkanizersku radionicu, te perionicu u okviru škole.

- Uskoro će biti opremljena i stolarska radionica, u kojoj ćemo proizvoditi školski i kancelarijski nameštaj - ističe Goloskoković.

- Tehnička škola je osnivanjem Trening centra obezbedila izuzetno vrednu opremu, alat i nameštaj, pa se i po tome svrstavamo među najbolje opremljene obrazovne ustanove ove struke u Srbiji.

Foto B. Puzović

SAMO ZA OPREMU MILION EVRA

- NABAVLjENA je oprema i za informacione tehnologije, pa su tu računari, laptopovi, projektori, štampači, kao i mehatronski didaktički sistemi, sve vredno 100.000 evra - nabraja direktor Goloskoković.

- Po dva struga i glodalice su plaćeni još oko 160.000, CNC mašine, strug, 3D štampač i skener i laserska graverka su koštali 80.000, a oprema za auto-servis vredi bezmalo 120.000 evra. Još oko 350.000 evra je izdvojeno za radionicu u kojoj će se obrađivati drvo i pločasti materijali, te opremu u kabinetima mehatronike, automatizacije, te obnovljive izvore energije i pametne instalacije...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!