VRANJE SLAVI 144 GODINA OD OSLOBOĐENJA: Slava srpskim herojima pod komandom generala Belimarkovića

Дејан Ристић
Dejan Ristić

31. 01. 2022. u 16:33

POVODOM 31. januara, Dana grada i 144. godišnjice oslobođenja Vranja od osmanske vlasti, kraj spomenika ,,Čika Miti" organizovan je komemorativni skup.

ВРАЊЕ СЛАВИ 144 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА: Слава српским херојима под командом генерала Белимарковића

D: Ristić

Prisutnima se obratio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, koji je rekao da je spomenik Čika Miti tu da nas podseti na naše slavne pretke i na njihovu odlučnost i spremnost da se žrtvuju za slobodu. 

- Obeležavanjem ovog značajnog datuma, sećamo se prošlosti, ali ovo je i prilika da istaknemo da u slobodi moramo da razvijamo, gradimo i unapređujemo naš grad. Samo na taj način pokazaćemo da smo dostojni potomci naših pradedova koji se nisu plašili da ostave svoje živote, kao temelje naše slobodarske budućnosti - poručio je gradonačelnik dr Milenković. 

On je podsetio da je za slobodu Vranja vođena bitka koju je 31. januara 1878. godine dobila srpska vojska pod komandom generala Jovana Belimarkovića. Nakon toga, Vranje ulazi u sastav nezavisne srpske države, odlukom donetom na Berlinskom kongresu.

Pomen hrabrim srpskim oslobodiocima služio je episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom. Na spomenik ,,Čika Miti" venac je u ime grada položio gradonačelnik dr Slobodan Milenković sa saradnicima, u ime Ministarstva odbrane komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a u ime Policijske uprave načelnik Igor Živković. Počast su odali i predstavnici BIE, narodni poslanik Milan Ilić, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, delegacije Trebinja, Gornjeg Milanovca, Kumanova i Krive Palanke. Cveće su položili i predstavnici boračkih udruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024