CRNO NA BELO DA NEĆE BITI MUTNO! Temerinci traže garanciju da će posle zatvaranja farme svinja biti pošteđeni zagađenja

Z. Rajić

25. 01. 2022. u 07:26

ŽITELjE Temerina od prošlog meseca više ne guši smrad sa farme svinja, locirane nadomak naselja Staro Đurđevo, jer su obori ispražnjeni, ali strahuju da bi neki objekti ponovo mogli da budu aktivirani za istu ili sličnu delatnost.

ЦРНО НА БЕЛО ДА НЕЋЕ БИТИ МУТНО!  Темеринци траже гаранцију да ће после затварања фарме свиња бити поштеђени загађења

Deponija stajnjaka na državnoj parceli / Foto N. T.

Oni su zbog toga zatražili da opštinari pismeno potvrde da je trenutni prekid rada farme ujedno i kraj zagađenja protiv kojeg su se borili više od 10 godina, a posebno od 2018, kad je obore zakupila farma "Temerin agrar" u vlasništvu Mitros Fleischwaren iz Sremske Mitrovice, ćerke firme austrijskog holdinga "Gerlinger", i u njima uzgajala čak 36.000 tovljenika godišnje.

- Imamo razloga da strepimo da će štale opet biti u funkciji, jer nije otkriveno gde su životinje preseljene, a adresa farme u APR je zadržana u Temerinu - napominje Milenko Karlica, jedan od 51 potpisnika peticije za izmeštanje farme i podnosilaca tužbe protiv ovog preduzeća zbog zagađenja.

Nemanja Obradović, aktivista "Ekološke inicijative Temerin", ističe da je neophodno sanirati tzv. lagunu, gde je odlagan tečni stajnjak sa farme, čijim je prelivanjem zatrovano susedno opštinsko zemljište i ugrožena reka Jegrička.

- Lovci iz Bačkog Jarka obavestili su nas da su uginula četiri lovačka psa, koja su pila vodu iz te lagune, što govori koliko je njen sadržaj toksičan. Za početak se mora ukloniti cev, pružena preko Jegričke i opštinskog zemljišta, kojom se otpad sa farme izlivao u lagunu. To bi bio dokaz na delu da lagunu više neće koristiti nijedan zagađivač. Pokrajinska inspekcija je još 2019. godine naložila da se ta cev skloni u roku od tri dana, što do danas nije učinjeno - rekao je Obradović.

Posle sastanka delegacije građana sa predstavnicima lokalne samouprave krajem decembra, pre nekoliko dana stigao je odgovor predsednika opštine Mladena Zeca.

- Za postavljanje cevi je 1988. godine izdata građevinska dozvola, koja po sadašnjem zakonu još uvek važi - napisao je Zec.

OTPAD NA PARCELI MINISTARSTVA

GRAĐANIMA je dostavljen i dopis koji je opštinska građevinska inspektorka Branka Vlaisavljević uputila Ministarstvu poljoprivrede, na čijoj je parceli izgrađena laguna.

- Budući da je farma svinja iseljena, a laguna ne predstavlja funkcionalnu celinu, niti ima upotrebnu dozvolu, potrebno je što pre izvršiti rekultivaciju poljoprivrednog zemljišta - ukazala je inspektorka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!