DA DECA RASTU KRAJ RODITELJA: Trstenik se od 1. februara priključuje programu podrške čiji je cilj jačanje socijalno ugroženih porodica

S. Babović

24. 01. 2022. u 06:40

PROGRAM podrške jačanju socijalno ugroženih porodica, koje su u riziku od izdvajanja dece, u Trsteniku počinje da se realizuje od 1. februara.

ДА ДЕЦА РАСТУ КРАЈ РОДИТЕЉА: Трстеник се од 1. фебруара прикључује програму подршке чији је циљ јачање социјално угрожених породица

Foto S. Babović

A, po podacima ovdašnjeg Centra za socijalni rad, trenutno je troje dece smešteno u tri hraniteljske porodice na teritoriji ove opštine, dok su 22 mališana iz Trstenika zbrinuta u 13 hraniteljskih porodica po Kruševcu, Kragujevcu, Aleksandrovcu, Ćićevcu, Aranđelovcu i Bojniku.

Shodno protokolu, koji je nedavno potpisan sa fondacijom SOS Dečja sela iz Kraljeva, biološke porodice - kao najbolje mesto za odrastanje deteta - dobijaće podršku da ojačaju svoje kapacitete i sa njima će, kao savetnici, raditi psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, edukatori za decu... Posebno će se raditi sa porodicama koje se pripremaju za povratak deteta, posle razdvojenosti, srodničkim hraniteljima.

- Cilj je da se u narednih godinu i po porodice ojačaju nezavisno od socijalnih davanja.

Imamo dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad, a naš zadatak je da obezbedimo prostorije u kojima ćemo, i po završetku projekta, nastaviti pružanje ove usluge - kaže predsednica Opštine u Trsteniku Milena Turk.

Centar za podršku porodici, od 2021, radi pri SOS Dečjem selu u Kraljevu, a direktorka ove organizacije Biljana Zorić Dimić ističe da se ovaj program već godinama realizuje u Beogradu i Nišu, dok je Trstenik sada prepoznao značaj podrške biološkim porodicama koje mogu uputiti stručnjaci Centra za socijalni rad, zdravstveni radnici, škole...

Posle prve procene potreba i okolnosti u porodičnom domu, sačinjava se plan razvoja za koji su zadužene sve nadležne institucije.

Nova osmoletka u gradu na Ibru, Foto OU

Po tom protokolu, porodični savetnik jednom sedmično posećuje porodicu, a redovni su susreti i sa decom, s tim što se mališanima poteškoćama u učenju pruža se dodatna obrazovna podrška, koju pružaju logoped, defektolog, psihoterapeut...

Jednom mesečno se održavaju radionice za decu i roditelje, a podrška podrazumeva i zastupanje, odnosno upućivanje na druge institucije i organizacije u zajednici, da bi se ostvarila prava na zdravstvenu, socijalnu i zaštitu svake druge vrste. Najugroženijim porodicama sa decom se obezbeđuje i materijalna podrška za urgentne potrebe - pri nabavci hrane, sredstava za higijenu, lekova, pomagala, školskog pribora, odeće i obuće.

STANDARD

FONDACIJA SOS Dečja sela Srbije je nacionalna, humanitarna i neprofitna organizacija - jedna je od 135 članica istoimene međunarodne federacije, a svi programi u okviru mreže, uključujući i ovaj u Trsteniku, realizuju se po jedinstvenim standardima.

JEDNOKRATNA DAVANjA

PODACI Centra za socijalni rad u Trsteniku pokazuju da je u decembru 2021. na teritoriji Opštine bilo 252 korisnika novčane pomoći, u čijim su porodicama ukupno živela 503 člana.

- Lane je jednokratnu pomoć dobila 481 osoba, ali su neke od njih i više od dva puta bile korisnici, pa ukupan broj davanja premašuje hiljadu - objašnjava drirektor trsteničkog Centra za socijani rad Dragojlo Minić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede