OSATICA SVEDOK TUGE I LJUBAVI PREMA OTADŽBINI: Vranje odalo počast oslobodiocima od osmanske vladavine

Дејан Ристић
Dejan Ristić

23. 01. 2022. u 13:25

Povodom Dana grada i 144. godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka organizovan je tradicionalni marš do Osatice pod nazivom ,,Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878. godine".

ОСАТИЦА СВЕДОК ТУГЕ И ЉУБАВИ ПРЕМА ОТАЏБИНИ: Врање одало почаст ослободиоцима од османске владавине

D. Ristić

Predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković podsetio je da su, prema sačuvanim dokumentima, u borbama za oslobođenje Vranja poginula 122 vojnika, a ranjenih oficira, podoficira i vojnika bilo je 229. Nastradali ratnici sahranjivani su na više mesta, a najviše u mahali Osatica. Staze vranjskih oslobodilaca su teške, pune neizvesnosti i prepreka, istakao je Tričković.

- Toga su bili svesni naši odvažni ratnici, koji su krenuli u borbu protiv osmanlijskog ropstva. Bili su svesni da se možda nikada neće vratiti svojim kućama i najbližima, ali su bili rešeni da skinu okove, u čemu su uspeli. Spomenik kraj kojeg stojimo nemi je svedok tuge, ali i ljubavi prema svom kraju i svojoj zemlji rekao je predsednik Skupštine grada.

Oslobodioce nećemo nikada zaboraviti jer su oni deo naše slavne prošlosti, koje se ne odričemo, poručio je predsednik Tričković.

Na spomen obeležje u Osatici vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici vojske, boračkih organizacija i udruženja građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024