ZAŠTIĆENA SREDNJOVEKOVNA SVETINJA: Završeni radovi na krovu crkve manastira Koroglaš

S. M. J.

23. 01. 2022. u 11:43

U Miloševu kod Negotina završeni su radovi na preventivnoj zaštiti Manastira Koroglaš, srednjovekovne nekropole sa crkvom posvećenom Vaznesenju Gospodnjem.

ЗАШТИЋЕНА СРЕДЊОВЕКОВНА СВЕТИЊА: Завршени радови на крову цркве манастира Kороглаш

Foto: S.M.Jovanović

Radove na krovnoj konstrukciji ove svetinje za koju se pretpostavlja da je zadužbina kralja Milutina, a spominje se i kao mesto gde je izdahnuo Marko Kraljević vraćajući se iz boja na Rovinama 1395. godine, vredne 700.000 dinara finansirali su lokalna samouprava i prahovski “Eliksir”, prema uslovima i uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša.

Njime su, konačno, rešeni problemi koje je Koroglaš imao sa svakom kišom i snegom, budući da je crkva ranijim konzervatorskim radovima, zaštićena krovnom konstrukcijom na dve vode poslednji put 1976.

-Radovi koji su izvedeni na krovnoj konstrukciji crkve sada pružaju značajnu zaštitu od prodora atmosferskih voda i konačno zatvaranje pokrovnog prostora u naosu crkve na delu na kojem nije izvršena rekonstrukcija svoda, kao i popunjavanje vidljivih oštećenja i prslina na zidnim površinama unutar crkve, te bojenje zidnih površina uz očuvanje fragmenata živopisa, iznova će svojom lepotom mamiti poglede svakog ko bude obilazio ovu svetinju, baš kao što je to bilo pre više od 600, kada je i građena – navode u Crkvenom odboru u Miloševu.

Foto: S.M.Jovanović

Krov crkve Manastira Koroglaš pre rekonstrukcije

Radove su, pod stručnim nadzorom Radeta Mladenovića, diplomiranog inženjera građevinarstva iz Negotina izvele ekipe SGR “Neša” iz Prahova. Zahvaljujući obnovi manastirske crkve jedinstvena arhitektonska kompozicija Koroglaša ponovo se prepoznaje, a sama svetinja, koja oživi svakog Spasovdana, na dan zavetine Miloševa, u kojem niče i hram posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, zahvaljujući planovima meštana, lokalne samouprave i Crkvene opštine Negotin, tek treba da zablista u godinama koje dolaze.

-Obnovom manastira Koroglaš, Eparhija timočka postaje bogatija za još jedno duhovno stecište, koje će uz novoizgrađenu crkvu posvećenu Svetom Vasiliju Ostroškom u Miloševu, biti idealan rasadnik duhovne obnove i duhovnog uzrastanja pravoslavnih vernika iz ovoga kraja – navode u Eparhiji timočkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna