LJUBIŠA BATA ĐIDIĆ DOBITNIK SVETOSAVSKE NAGRADE

S. BABOVIĆ

20. 01. 2022. u 11:56

NAŠ poznati književnik, esejista i antologičar Ljubiša Bata Đidić dobitnik je Svetosavske nagrade, koja se u Kruševcu tradicionalno dodeljuje za najviša dostignuća u oblasti kulture, prosvete i nauke za grad.

ЉУБИША БАТА ЂИДИЋ ДОБИТНИК СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ

S.Babović

Kako je predočeno nakon zasedanja Saveta za dodelu Svetosavske nagrade, odluka o laureatu proizilazi iz bogate Đidićeve biografije i bibliografije.

- Savet je jednoglasno doneo ovu odluku koja se odnosi na dobitnika u 2020. godini - napominje Vesna Kaplarević, predsednica Saveta i direktorka Kulturnog centra Kruševac. - Za značajnu nagradu laureata je preporučio ogroman stvaralački opus u oblastima savremene srpske književnosti, poezije, proze, antologičarskog priređivanja, kao i stvaralaštva za najmlađu publiku. Ljubiša Bata Đidić je i prevođen na mnoge jezike (grčki, francuski, rumunski, španski, makedonski), a preveo je 10-ak zbirki, pesama i romana sa slovenačkog jezika.

Bata Đidić rođeni je Kraljevčanin, ali je već Gimnaziju završio u Kruševcu. Nakon diplomiranja na studijama književnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu neumorno je stvarao. Prve zbirke pesama napisao je 60-ih godina prošlog veka („Podignute ruke“, „Prolistalo koplje“), stvarao dragocene putopise 80-ih godina („Čudesna Kina“, „Pod južnim krstom Latinska Amerika“). Autor je izuzetnih romana poput „Dnevnika za Teu“ 1992. godine i „Carske dece“ 2006, monodrame „Kneginja Jelena Bališić“, 2010. godine.

Nosilac je brojnih priznanja, Ordena rada sa zlatnim vencem, Vukove nagrade, Zlatne značke Književno-prosvetne zajednice Srbije, posebnog priznanja Ministarstva prosvete za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije, Zmajeve nagrade, Zlatnog prstena despota Stefana Lazarevića, Moravske povelje, Sretenjske povelje, Povelje za životno delo Udruženja književnika Srbije.

- Bata Đidić je bio i dugogodišnji direktor i urednik izdavačke kuće „Bagdala“ - podseća Kaplarević. - Osnivač je i inicijator brojnih kulturnih i književnih manifestacija, Filozofsko-književne škole, Belovodske rozete, Galerije Milića od Mačve, manifestacije Kozniku u pohode. Inicirao je podizanje više spomenika Midoragu Petroviću Čkalji, Jeleni Balšić, Krivorečkim žrtvama, Milutinu Bojiću, Majci Srbiji Majci Grčkoj i dr. Predsednik je Odbora za obnovu manastira Milentije.

DODELA NA AKADEMIJI

SVETOSAVSKA nagrada sastoji se iz povelje i novčanog dela. Dobitniku će biti uručena na svečanoj akademiji 25. januara u Kruševačkom pozorištu. Priznanje nosi naziv po prvom srpskom prosvetitelju, predstavlja simbol plemenitih težnji njegovog delovanja, i umetniku donosi podstrek da na prvom mestu bude ličnost-stvaralac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati