OD POŠTE SIGURAN KROV NAD GLAVOM: Crkva, grad i donator zbrinjavaju sedmočlanu porodicu iz Kikinde kojoj se srušila kuća

R. Šegrt

18. 01. 2022. u 06:21

SEDMOČLANA porodica Popov, kojoj se pre mesec dana srušio krov trošne kuće u kojoj su godinama živeli na Melinom groblju u Kikindi, dobiće drugi, siguran krov nad glavom.

ОД ПОШТЕ СИГУРАН КРОВ НАД ГЛАВОМ: Црква, град и донатор збрињавају седмочлану породицу из Кикинде којој се срушила кућа

Porodica sada živi u ovoj kući, Foto R. Šegrt

"Novosti" su prve pisale o nevolji koja ih je zadesila, a njihove stambene muke biće trajno rešene zahvaljujući JP "Pošta Srbije" koje će donacijom pomoći angažovanje SPC i Gradske uprave u Kikindi da zbrinu Omera Popova (41), njegovu suprugu i četvoro dece, od 10, 13, 15 i 17 godina i Omerovog brata Marinka (44).

- Porodica Popov nije ostavljena sama, već će njihovo stambeno pitanje biti trajno rešeno, kupovinom nove kuće donacijom "Pošte Srbije". Čekamo da se reše sva administrativna pitanja i ova višečlana familija u kojoj je četvoro dece dobiće siguran krov nad glavom. Njihov problem rešavali smo zajedno sa Crkvom - rekao nam je Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada.

Uskoro u novom domu, Foto R. Šegrt

Dok se druga kuća ne kupi, Popovi su privremeno smešteni u jednu kuću u Kikindi, a troškove stanovanja narednih šest meseci snosi Srpska pravoslavna crkvena opština.

- Našao sam kuću koja nam odgovara u naselju Veliki bedem i ona bi trebalo da se kupi.

Gledao sam da je nova kuća blizu Melinog groblja, jer mi tamo radimo, brat i ja godinama održavamo groblje i kopamo rake porodicama koje tamo sahranjuju svoje članove. To nam je jedini posao, a kopanje naplaćujemo 5.000 dinara - objasnio je Omer.

Nakon urušavanja krova na trošnoj kući pored groblja, koja pripada SPC, deca i Omerova žena bili su privremeno smešteni u selu Iđoš, u porodicu koja se bavi hraniteljstvom.

To je bilo jedino rešenje koje je Centar za socijalni rad našao za njih kada se sredinom decembra srušio deo krova već odavno dotrajale stare kuće na groblju. Braća Omer i Marinko ostali su u jednom sobičku. Sada su svi ponovo na okupu, jer četvoro mlađih članova porodice pohađa škole u Kikindi, dvoje idu u osnovnu, a dvoje u srednju školu.

Stara kuća je potpuno propala, Foto R. Šegrt

OD ROĐENjA NA GROBLjU

Braća Omer i Marinko Popov od rođenja su živeli u staroj kući na Melinom groblju, koja pripada SPC. Na korišćenje su je dobili još njihovi roditelji koji su, takođe, godinama održavali groblje. Generacije ove porodice ovde su stanovale bez nadokande, a živele su od onoga što zarade od kopanja grobova za pokojnike i socijlane pomoći. Na isti način živi i Omerova porodica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati