VINIL ČUVA MAGIJU MUZIKE: Vranjanac Petar Dimitrijević decenijama sakuplja ploče, uglavnom domaći pop i rok

D. RISTIĆ

04. 01. 2022. u 08:38

VRANjANAC Petar Dimitrijević veći deo života sakuplja gramofonske ploče i ističe da je to hobi za ceo život i strast koja nikada ne prestaje. Sa svojih 50 godina života već je nakupio četiri decenije kolekcionarskog staža.

ВИНИЛ ЧУВА МАГИЈУ МУЗИКЕ: Врањанац Петар Димитријевић деценијама сакупља плоче, углавном домаћи поп и рок

Foto D. Ristić

Muziku je počeo da sluša sa ploča koje je kupovao njegov otac i to je bila muzika aktuelna sedamdesetih godina prošlog veka: Zdravko Čolić, "Bijelo dugme", "Bitlsi", "Boni em", "Aba"... Te vinilne stvarčice pune muzičke magije ubrzo su ga zaokupile toliko da je počeo i sam da ih kupuje, formirajući polako sopstveni muzički ukus. Prelaz iz sedamdesetih u osamdesete je bila epoha ekspanzije domaćeg rokenrola i njegovog kreativnog vrhunca, tako da su mu neke od tada kupljenih ploča i dalje među najdražima, pre svega prvi albumi "Riblje čorbe" i "Azre".

Iako ima čitave kolekcije albuma "Cepelina", "Kleša", Bon Džovija, Bilija Ajdola i drugih, domaća pop rok produkcija je okosnica Petrove kolekcije koja broji oko 1.500 longplejki. Na kompakt-diskovima sluša uglavnom muziku koju nema na vinilima i njih, kao ni kasete, ne ubraja u kolekciju. Petar ima i još oko 1.000 singlica koje, pored još nekoliko stotina manje vrednih albuma, drži spakovane u podrumu.

- Prostor mi je, kao i većini drugih kolekcionara, najveći problem. Ploče zahtevaju adekvatno održavanje i dosta prostora kojeg je malo u stanu. Takođe, sakupljanje vinila je skup hobi i traži posvećenost i vreme, ali i pruža ogromno zadovoljstvo - kaže Petar.

U tinejdžerskm periodu je počeo sistematski i strastveno da sakuplja vinile, otkrivši pank, što mu je donelo nadimak Pera Panker. Period jugoslovenskih ratova i sankcija uzrokovao je i stagnaciju u Petrovoj kolekciji, ali je sa internetom njegova strast ponovo buknula i dobila novi zamah. Digitalna komunikacija omogućila je potragu za dugo željenim izdanjima.

Vinilne ploče su poslednjih godina ponovo u modi, potražnja raste, pa diskografske kuće, pored novih naslova, objavljuju i reizdanja starih albuma. Petar kaže da su takva izdanja dragocena za popunjavanje kolekcije. I pored visokih cena, njima ne može da odoli, naročito ako se radi o vinilima u boji, što je sve češći slučaj. Novu muziku, kaže, slabije prati i ne sakuplja, ali još ima dovoljno starijih naslova koje traži.

UŽIVANjE U PUCKETANjU

SLUŠANjE i sakupljanje kvalitetne muzike ima jedino smisla na vinilu. Pucketanje ploča u eri sveopšte digitalizacije pravi je melem za dušu. Sigurno je da muzika najdostojanstvenije stari na vinilu, koji čuva ono najdragocenije - magiju - zaključuje Petar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti