SVET JE VELIKA ŠAHOVSKA TABLA: Predavanje istoričara Srđana Graovca na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

V.N

24. 12. 2021. u 20:57

ALUDIRAJUĆI naslovom „Geopolitička šahovska tabla sveta 2021. godine“ na najpominjaniju knjigu u okviru tribinskog programa KCNS („Velika šahovska tabla Zbignjeva Bžežinskog o politici i geopolitici velikih sila“ ,Srđan Graovac govori o mogućnostima stvaranja novog svetskog poretka.

СВЕТ ЈЕ ВЕЛИКА ШАХОВСКА ТАБЛА: Предавање историчара Срђана Граовца на Јутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto: Srđan Graovac (KCNS)

Stavljajući fokus na Kisindžerovu izjavu o katastrofi prema kojoj hrlimo ako trenutno dominantne globalne sile SAD i Kina ne postignu dogovor, Graovac tumači njegovu izjavu kao konstataciju sa ozbiljnom težinom.

Budući da je politika oslonjena na istoriju, naročito na procese dugog trajanja, Graovac podseća na svet koji je bio multipolaran nakon Bečkog kongresa, sa više centara moći, što je u konačnici rezultiralo neviđenim ratnim sukobom.

Napuštanje izolacionističke politike kojim je Vudro Vilson napravio važan iskorak, nije dovelo do žuđene promene, budući da je Ligi naroda „oduzet prerogativ sile", čime je svedena na „debatni klub".

Analizirajući uspon Kine i Indije u demografskom smislu i tumačeći političke procese u poslednjih nekoliko godina, Graovac pokazuje da svet trenutno zaista izgleda kao velika šahovska tabla sa potezima koji se mogu samo naslutiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni