OTVORILI SPA – OBNOVIĆE RIMSKO KUPATILO: U Medveđi najavljuju velika ulaganja u Sijarinsku Banju

Игор Митић
Igor Mitić

24. 12. 2021. u 14:05

Otvaranje spa-centra je projekat na koji su u Sijarinskoj Banji čekali duže od jedne decenije. To su tek prvi sadržaji kojim će se ova banja promovisati i kao mesto za odmor i rekreaciju. Domaćini su uredili i stazu zdravlja dugu 800 metara, pa očekuju da među budućim gostima budu i oni kojima nije potrebna pomoć prilikom oporavka od pojedinih bolesti već žele da provedu vreme okruženi netaknutom prirodom. Najznačajniji projekat za razvoj turizma je put preko Radan planine.

ОТВОРИЛИ СПА – ОБНОВИЋЕ РИМСКО КУПАТИЛО: У Медвеђи најављују велика улагања у Сијаринску Бању

Foto: I. Mitić

Medveđi je Vlada Srbije namenila 74 miliona dinara kako bi, pored ostalog, obnovila rimsko kupatilo. Ono je pre nekoliko godina nestalo pod klizištem. Sada se planira izgradnja objekta sa 12 kada koje će se puniti prirodnom termomineralnom vodom, dok će staza zdravlja biti produžena i oplemenjena raznovrsnim sadržajima.

foto: I.Mitić

Sijarinska Banja - Osoblje i posetioci Sijarine spa

 

U lokalnoj samoupravi najavljuju da će u ovom mestu rekonstruisati Kulturni centar i osnovnu školu, ali im je najznačajniji projekat infrastrukturnog povezivanja sa opštinama Topličkog okruga.

- Izgradnja 30 kilometara puta preko Radan planine preporodiće sve lokalne samouprave koje je okružuju. To je projekat koji će umnogome unaprediti turizam u ovom delu zemlje. Njegovom realizacijom biće povezane atraktivne turističke destinacije u Topličkom i Jablaničkom okrugu, a posetiocima bilo koje lokacije pružiće sadržajniji odmor, dok će putavanje među njima biti bar četiri puta brže nego danas – kazao je Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.

Vlada Srbije je formirala i radnu grupu koja treba da brine o razvoju ovog dela zemlje - takozvanog Radanskog klastera. Njen prvi zadatak je da saobraćajno poveže Prokuplje, Kuršumliju, Đavolju Varoš i Prolom Banju sa Sijarinskom Banjom, Medveđom, arheološkim lokalitetom Caričin grad, na teritoriji Lebana, do Leskovca kao sedišta Jablaničkog okruga. Rehabilitacioni centar „Gejzer“ u Sijarinskoj Banji ima 277, a gostima je na raspolaganju još oko 1.000 ležajeva u kategorisanom privatnom smeštaju.

Sijarinska Banja leži nad termomineralnim jezerom, a svaka potraga za slatkom vodom završava se neuspehom. Ima 18 izvora koji se koriste u zdravstvene svrhe, a rastojanje između dva najudaljenija je tek oko 800 metara. Sastav zemljišta uticao je na specifične karakteristike voda koje pomažu u lečenju najrazličitijih bolesti, a posebna atrakcija je gejzer koji je nastao sondiranjem terena sredinom prošlog veka.

foto: I.Mitić

Predsednik opštine Nebojša Arsić kraj gejzera u Sijarinskoj Banji

METOH MANASTIRA HILANDAR

Obnova prvog od pet objekata koji će činiti metoh manastira Hilandar u Sijarinskoj Banji je završen, a svojevrsni dečiji kamp prijateljstva gradi se uz pomoć velikog broja ktitora. U 11 spavaonica ovog objekta trenutno mogu da borave 44 mališana. U toku su radovi i na preostala četiri objekta, a kompleks oko banjskog bazena činiće Hilandarsko selo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani