PAMTE IZBEGLICE I MATURANTKINJE: OŠ "Jovan Popović" u Kikindi nekada je bila Prva rusko-srpska gimnazija

R. ŠEGRT

24. 12. 2021. u 08:12

OBJEKAT sadašnje OŠ "Jovan Popović" u Kikindi, u kojoj je od 1921. do 1931. radila Prva rusko-srpska devojačka gimnazija sa internatom, juče je postavljena spomen-ploča.

ПАМТЕ ИЗБЕГЛИЦЕ И МАТУРАНТКИЊЕ: ОШ Јован Поповић у Кикинди некада је била Прва руско-српска гимназија

Foto R. Šegrt

Bila je to prva takva škola u tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, obeležje je postavljeno na inicijativu Društva srpsko-ruskog prijateljstva iz Kikinde - uz podršku lokalne samouprave - i tako je obeležen vek od osnivanja obrazovne ustanove u Velikoj Kikindi, koju su pohađale devojke iz Rusije koje su u našu zemlju stigle posle Velikog rata.

A, zasluge za osnivanje Gimnazije pripadaju Nataliji Kornelijevnoj Erdelji, bivšoj pitomici čuvenog Smoljnog instituta, kasnije glumici Aleksandrinskog teatra u Petrogradu. Zatekavši se u emigraciji, ona je po dolasku u Kikindu poželela da neguje ruski duh među devojkama - po uzoru na Devojački institut koji je i sama pohađala. Da bi izbegla eventualne neprijatnosti, prihvatila je predlog da se novoosnovana škola nazove Prva rusko-srpska gimnazija sa internatom.

Otkrivanju spomen-ploče u Kikindi su prisustvovali Aleksandar Konanihin, prvi savetnik i ataše za kulturu ruske ambasade u Srbiji, Jevgenij Baranov, direktor Ruskog doma, Zoran Kasalović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

- Ovo je dokaz lepog sećanja srpskog naroda na tragove koje su ovde ostavili naši sugrađani. Sličnu spomen-ploču, posvećenu takozvanim belim Rusima, postavili smo i u Žitištu. Zahvalni smo Srbima, vašoj Vladi i lokalnim vlastima u Kikindi što nisu zaboravili Ruse koji su ovde našli svoju drugu otadžbinu. Jer, oni su uspeli da prežive samo zahvaljujući toplom prijemu, pa i danas u čitavoj Srbiji, od Subotice do Vranja, primećujemo dobar odnos prema rusko-srpskom kulturnom nasleđu - istakao je Konanihin.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač kazao je da je ovo podsećanje na bratske veze Rusije i Srbije i poruka sadašnjim generacijama da ih dalje čuvaju.

BLISTAVA ISTORIJA

TOKOM decenije rada, Gimnaziju je pohađalo samo šest do osam Srpkinja, a negovala su se pravila ponašanja, režim i običaji po uzoru na ruske privilegovane devojačke institute. Ovde su se školovale devojke čiji su roditelji, emigranti, uglavnom živeli van Kikinde, a internat se nalazio u reprezentativnoj zgradi bivše Mađarske gimnazije. Utemeljiteljivačica i upravnica Natalija Kornelijevna Erdelji (na slici) je preminula 1925, sa samo 36. godina, pa ju je nasledila žena ruskog generala Jelisaveta Eduardovna Abacijeva. U gimnaziji je ukupno maturiralo 210 devojaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju