TRI MILIONA DINARA ZA LEČENJE BOLESNE DECE: Skupština Grada Kikinde usvojila inicijativu građana

Рада Шегрт
Rada Šegrt

21. 12. 2021. u 22:25

ODBORNICI Skupštine grada Kikinde doneli su odluku da se iz gradskog budžeta za narednu godinu izdvoje tri miliona dinara za finansiranje lečenja teško bolesne maloletne dece.

ТРИ МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ЛЕЧЕЊЕ БОЛЕСНЕ ДЕЦЕ: Скупштина Града Кикинде усвојила иницијативу грађана

Foto: R. Šegrt

Ova odluka ujedinila je odbornike vladajuće većine i opozicije i pokazala da je lokalna vlast usvojila inicijativu građana koja je pokrenuta još prošle godine. Gradska vlast je prvi put odlučila da lečenje teško bolesne dece finansira iz budžeta grada. Inicijativa za to potekle je prošle godine od neformalne grupe građanki “Mame solidarno - Zajedno za decu”

Odlukom je predviđeno da pravo na finansijsku podršku može da se ostvari za lečenje, nabavku lekova i ortopedskih pomagala, operacije, dijagnostičke postupke i druge medicinske procedure u bolnicama u Srbiji i inostranstvu, kao i za lečenje u klinikama u našoj zemlji uz angažovanje lekara iz inostranstva.

- Ni u jednom momentu nije bilo dileme da li treba doneti ovakvu odluku. Prošlo je dosta vremena od trenutka kada nam je predata inicijativa, jer smo tražili model kako je moguće izdvajanje. Budžetski fond već postoji na nivou države, osnovala ga je Vlada Srbije za lečenje dece od teških i retkih bolesti. Nije bilo moguće da grad osniva takav, paralelan fond. Mi smo odlučili da nadoknadimo one troškove koje neće „pokriti“ sredstava iz državnog budžeta i Fonda za zdravstvo. Raspodela novca biće regulisana pravilnikom. Kamo sreće da se iznos od tri miliona nikada ne utroši, ali ako budemo videli da je taj iznos nedovoljan, koristićemo tekuću budžetsku rezervu da izdvojimo više. Suština je da smo pozitivno odgovorili na inicijativu grupe „ Zajedno za decu“ – objasnila je Dijana Jakšić-Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

Odlukom su najviše zadovoljne mame iz grupe “Mame solidarno - Zajedno za decu” Tanja Bogaroški, Zorica Miucin, Gordana Golubović, Evica Pajić i Dijana Mileusnić. One su prošle godine pokrenule inicijativu da se formira poseban fond u budžetu grada u visini od 10 miliona dinara za lečenje teško bolesne dece. Njihovu akciju potpisima je podržalo više od tri hiljade građana.

- Ovo je velika pobeda građana. Da nije bilo njihove inicijative, ne bi bilo ni ove odluke. Iako nije iznos koji smo tražili, ipak jeste značajna odluka. Ovo nije direktno učestvovanje u kreiranju budžeta, jer je izostala javna rasprava pre donošenja odluke, ali jeste važna pobeda – izjavila je za “Novosti” Tanja Bogaroški.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako izgleda bolesnička soba u kovid bolnici u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)