ZVONA I PRAPORCI DELE VRANJANCE: Lokalna samouprava za ukrašavanje grada pod Pržarom ove godine izdvojila tri miliona

J. STOJKOVIĆ

21. 12. 2021. u 08:25

POSLE dužeg vremena, lokalna samouprava u Vranju je izdvojila sredstva za kupovinu novogodišnje rasvete.

ЗВОНА И ПРАПОРЦИ  ДЕЛЕ ВРАЊАНЦЕ: Локална самоуправа за украшавање града под Пржаром ове године издвојила три милиона

Foto J. S.

Iako je za ukrašavanje čitavog grada izdvojeno oko tri miliona dinara, nove "ukrasne igračke" u gradskom parku su - po rečima izvršnog direktora ovdašnjeg Zavoda za urbanizam i izgradnju Dejana Stanojevića - izazvale lavinu najrazličitijih komentara.

Kaže, mada su na društvenim mrežama ukrasi označeni kao "zastrašujući", Stanojević tvrdi da se na internetu tradicionalno preteruje, te podseća da je "umetnost nešto o čemu ne treba raspravljati, jer su ukusi uvek različiti"!

Foto J. S.

- Najneprijatniji su komentari da se deca plaše, što je apsolutno netačno. Mališani se raduju i očigledno su mnogo iskreniji u svemu nego odrasli. Mi imamo novi park i nema dileme da ga je trebalo ukrasiti. Niko od nas nije doneo te ukrase sa ulice, već je tender raspisan još 6. decembra, jedini se javio umetnički atelje iz Beograda, pa su oni i dobili posao - objašnjava Stanojević.

Povodom toga što su mnogi, osim estetike, u pitanje doveli i bezbednost, jer su neki ukrasi na bandere povezani kablovima sumnjive izolacije, Stanojević tvrdi da je sve rađeno po projektu, pa je sertifikovano i bezopasno.

Sanja Petrov, Foto Privatna arhiva

Osim ukrasa koji su neminovno postali glavna tema svih pošalica ovih dana u Vranju, ukrašavanje grada podrazumeva i takozvano zvezdano nebo u centru grada, jelku na šetalištu i druge detalje na koje građani - sudeći po komentarima - nemaju primedbe.

Sanja Petrov, urednica lokalnog portala "Slobodna reč", koja se detaljno bavila ovom temom kaže da lično smatra kako Vranje zaslužuje pristojnu rasvetu i pristojnu božićnu pijacu, te da je bilo nužno da se neko ozbiljnije posveti ovom poslu, a ne da se dogodi ovakav "kiks".

- To je moj stav i radeći svoj posao sam samo pokazala stanje stvari, a građani su ti koji daju konačan sud. Neminovno je da ima i onih kojima se park sviđa. Upravo je centar grada primer da nešto lepo ne mora mnogo da košta, poput onoga u parku... Osim šarenila, potreban je i sadržaj koji, po svemu sudeći, nije ni planiran, poput tezgi sa hranom, kuvanim vinom i svim onim što nosi praznična atmosfera. U suprotnom, ukrasi neće vratiti novac u budžet, čak i ako su najlepši na svetu - kaže Sanja Petrov.

Dejan Stanojević, Foto Privatna arhiva

FIGURE

ATELjE za izradu topijarnih skulptura "Kucljak" iz Beograda, vlasnika Vladimira Kucljaka, jedini je dostavio ponudu u okviru nabavke novogodišnje rasvete za Gradski park, koju je realizovalo vranjsko JP "Urbanizam i izgradnja grada". Predmet nabavke je, saznajemo, bilo šest svetlećih figura...

Foto J. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024