DO TITLUE ZA MESEC DANA: Fondacija "Novi Sad- Evropska prestonica kulture" predstavila program gradonačelniku

S. B.

14. 12. 2021. u 15:56

MILOŠ Vučević, novosadski gradonačelnik, danas je ispred prostorija Fondacije „Novi Sad- Evropska prestonica kulture“ na Trgu slobode, simbolično pokrenuo broj na tabli koji pokazuje da je do 13. januara, kada srpska atina zvanično postaje centar kulture starog kontineta, preostalo još 30 dana.

ДО ТИТЛУЕ ЗА МЕСЕЦ ДАНА: Фондација Нови Сад- Европска престоница културе представила програм градоначелнику

pres služba grada

On je naglasio da će u godini titule u Novom Sadu biti realizovani više od 3.000 događaja na raznim lokacijama u kojima će učestvovati oko 4.000 umetnika iz zemlji i inostranstva.

- Bliži se otvaranje novog poglavlja u knjizi o Novom Sadu koje će snažno doprineti razvoju i ostaviti neizbrisiv pečat na gradu, našoj državi i regionu. U projekat EPK su uključeni ljudi iz Novog Sada, Srbije, Evrope i sveta i spremaju nešto što zaista do sada nije viđeno, ne samo na ovim prostorima, nego i mnogo šire. Možda su druge EPK imale više novca, ali kreativnosti i smelosti sigurno nisu, a to je potvrđeno i sa dve evropske nagrade koje smo dobili prethodnih nedelja. Predstavom na Varadinskom mostu i ''Tesla lajt'' festivalom, 31. decembra, u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, biće predstavljen narativ koji nas povezuje sa najvećim naučnicima čovečanstva. Pozivam Novosađane da toga dana u 21 čas zajedno pređemo Varadinski most i budemo deo te fantastične priče – istakao je gradonačelnik Vučević.

Njemu je juče u prostorijama Fondacije „NS EPK“predstavljen program u okviru kojeg će 12. januara u centru grada biti održan Festival uličnih svirača, a 13. januara, u okviru dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru biće upriličeno 40 koncerata. Tog dana u Srpskom narodnom pozorištu biće upriličena i zvanična ceremonija dodele titule i spektakl na Bulevaru Mihajla Pupina, kod zgrade Banovine.

- Neće stati ništa po isteku 2022. godine, jer je kultura zajednički imenitelj celokupnog razvoja, pokreće ekonomiju, turizam, saradnju među narodima u regionu, relaksira sveukupne odnose i uklanja barijere – naglasio je Vučević.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije NS EPK, kaže da je projekat titule kulturne prestonice iznedrio programske i prostorne legate kakvi se nisu dogodili u poslednjih 50 godina.

- Bez obzira na to, Evropska komisija izabrala je naš grad za nagradu „Melina Merkuri“ jer smo uspeli da izgradimo most između umetnika i građana i da stvorimo kulturu zajedništva. Jedinstveni smo u Evropi po umetničkoj proslavi dve Nove godine, u kojoj su zastupljenje vizuelna i izvođačka umetnost, a spektakl otvaranja na Bulevaru Mihajla Pupina 13. januara, teško da će moći da se ponovi – najavio je Milenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani