KONAČNO POTPISAN UGOVOR: Električni autobusi do kraja 2022. na ulicama Novog Sada

Tanjug

07. 12. 2021. u 13:08

GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolangeli potpisali su u Novom Sadu Ugovor o kreditu za Projekat nabavke do deset niskopodnih električnih autobusa sa povezanom infrastrukturom za punjenje.

КОНАЧНО ПОТПИСАН УГОВОР: Електрични аутобуси до краја 2022. на улицама Новог Сада

Foto: Fejsbuk/Goran Vesić

 - Konačno smo potpisali ugovor i očekujemo uskoro i kupovinu prvih električnih autobusa u Novom Sadu. Gradsko saobraćajno preduzeće “Novi Sad” je raspisalo tender 4. novembra i za autobuse i za kupovinu prateće infrastrukture. Rok za podnošenje ponuda je 4. januar 2022, a rok za isporuku je 13 meseci. Nadam se da ćemo do kraja 2022. moći da vidimo prve električne autobuse i prve punionice.

To nije nešto što smo mi morali da uradimo već je to nešto što znamo da je korisno za grad i građane. EBRD će finansirati ovu kupovinu sa osam milona evra sa periodom od osam godina i grejs periodom od dve godine. Kamatna stopa je 1,1% što je jeftinije nego da koristite svoja budžetska sredstva", rekao je Vučević.

Regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolangeli rekao je da je ovo drugi projekat sa Novim Sadom, prvi je bio u vezi sa nabavkom autobusa na prirodni gas.

 - Zadovoljan sam što smo učinili još jedan korak unapred ka zelenoj tranziciji ovom nabavkom električnih autobusa. Zahvaljujem gradonačelniku na njegovom vođstvu i svima iz Grada i Evropske banke koji su brzo realizovali ovaj projekat. Građani će videti uskoro nove autobuse na ulicama Novog Sada i oni neće biti samo komforniji već će biti i kvalitetniji za životnu okolinu - rekao je Kolangeli.

Program "Zeleni gradovi“ Evropske banke za obnovu i razvoj zasnovan je na velikom iskustvu te institucije u investiranju u gradsku infrastrukturu. U skladu sa svetskim i evropskim trendovima koji prate tehnološki razvoj prevoznih sredstava, uvođenje autobusa na električni pogon u deo javnog prevoza putnika od velikog je značaja za Grad Novi Sad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve