POMORAVLJE JOŠ PAMTI GENERALA: Vukoman Vule Aračić konačno dobio dve ulice u zavičaju nadomak Jagodine

Z. GLIGORIJEVIĆ

06. 12. 2021. u 06:21

GLAVNA ulica u Novom Laništu, te jedna od saobraćajnica u susednom jagodinskom selu Staro Lanište ponele su ime generala Vukomana Vuleta Aračića, ovde rođenog 1850, u tadašnjoj Kneževini Srbiji.

ПОМОРАВЉЕ ЈОШ ПАМТИ ГЕНЕРАЛА: Вукоман Вуле Арачић коначно добио две улице у завичају надомак Јагодине

Lukić kraj spomenika Aračiću u Jančićima kod Čačka / Foto Privatna arhiva

Osim toga što je među najznamenitijim ljudima čitavog Pomoravlja, Aračić je i jedan od tek desetak srpskih oficira koji su učestvovali u svih šest oslobodilačkih ratova, od 1876. do 1918, te među retkim generalima koji su smrtno stradali u Velikom ratu.

- Iz pijeteta prema njemu, Lanište je bilo preimenovano u Aračićevo, ali mu je 1944. vraćen sadašnji naziv. General je, eto, tek posle 106 godina od smrti, dobio dve ulice u zavičaju - kaže Vladimir Dimitrijević koji je inicijativu pokrenuo dok je još bio na čelu MZ u Laništu.

Ovdašnji elektroinženjer Saša Lukić, jedan od registrovanih urednika "Vikipedije", navodi da je Aračić 1874. završio Artiljerijsku školu kao sedmi u rangu među 20 pitomaca i postao pionirski potporučnik. Dve godine kasnije, postao je ordonans-oficir u Šumadijskoj diviziji, a potom isto to i u Moravskoj vojsci, u čijem sastavu su se nalazile Jagodinska i Ćuprijska brigada Prve i Druge klase.

- Učestvovao je u borbama oko Aleksinca, a u novom ratu sa Osmanlijama, 1877, pripala mu je čast da sa svojom Jagodinskom brigadom prvi uđe u oslobođeni Niš. Kasnije je bio profesor Vojne akademije, obavljao je razne visoke vojne dužnosti, a posle penzionisanja, ukazom kralja Petra Prvog od 1. novembra 1913, reaktiviran je i unapređen u generalski čin. Njegove trupe su u Velikom ratu oslobodile Šabac, a potom i Užice u čijoj je bolnici, 12. februara 1915, sa samo 65 godina, preminuo od tifusa - objašnjava Lukić.

SINOVI

ARAČIĆEV sin Petar je slavljen kao oslobodilac Pančeva u Velikom ratu, a drugi naslednik, Milivoje, bio je dugogodišnji sekretar Zemljoradničke stranke, načelnik u Ministarstvu fizičkog vaspitanja i član Nedićeve vlade. Treći sin, Vukoman, tokom Drugog svetskog rata je bio član Ravnogorske omladine u Beogradu, a poginuo je pri pokušaju oslobađanja vladike Nikolaja i patrijarha Gavrila...

BROJNA ODLIKOVANjA

GENERAL Aračić je nosilac Ordena Miloša Velikog drugog stepena, Karađorđeve zvezde sa mačevima četvrtog stepena, Takovskog krsta sa mačevima petog, drugog i trećeg reda, Belog orla trećeg i petog stepena, Srebrne medalje za hrabrost... Tu je i rusko ordenje Krst Svetog Stanislava trećeg stepena sa mačevima i pantljikom, te sa mačevima trećeg reda - uz crnogorski Orden Danila trećeg reda i francuski orden Legije časti četvrtog reda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PEČAT VEKOVNOM PRIJATELJSTVU: Izložba „Kraljevo u srpsko-francuskim vezama“ povodom imendana grada na Ibru (FOTO)