UNESKO PARAĆINCIMA PRIZNAO KREATIVNOST: Program iz srpskog grada svrstan među "top pet" u svetu

Z. Rašić

05. 12. 2021. u 07:00

PROGRAM "Kreativno preduzetništvo Srbije", čiji je nosilac "Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije" sa sedištem u Paraćinu je među pet programa za međunarodnu nagradu Uneska!

УНЕСКО ПАРАЋИНЦИМА ПРИЗНАО КРЕАТИВНОСТ: Програм из српског града сврстан међу топ пет у свету

Tijana Pešić i Hristina Mikić / Foto Z. Rašić

Posle tri kruga selekcije, Srbija se našla među pet finalista, rame uz rame sa programima iz Brazila, Velike Britanije, Ugande i Katara. Za nagradu je, inače bilo nominovano 69 programa iz celog sveta, dok je prva nagrada pripala organizaciji "MoTiv" iz Ugande!

U "srcu" programa iz naše zemlje je "Laboratorija kreativnog preduzetništva" koja se sprovodi nekoliko godina, a poslednja u nizu tih laboratorija-radionica održana je ove godine u Paraćinu. Partner na ovom projektu bio je ovdašnji Zavičajni muzej.

- Cilj "Kreativnog preduzetništva Srbije" je da unapredi znanja o kreativnoj ekonomiji i podstakne raznolikosti kulturnih izraza na preduzetničkom nivou i na nivou javnih politika. Osnovni principi na kojima zasnivamo naš rad su ekonomska održivost, dostojanstven rad kreativnih preduzetnika i podsticanje raznolikosti kulturnih izraza. Trudimo se da kreativne preduzetnike razumemo i da ih podržimo u njihovoj kulturnoj i ekonomskoj misiji - objašnjava dr Hristina Mikić, iz "Instituta za kreativno preduzetništvo i inovacije".

Po njenim rečima, mnogi kulturni izrazi, naročito u ruralnim delovima Srbije, kojima je pretio nestanak, sačuvani su zahvaljujući ovoj inicijativi. Skoro 35 odsto polaznika radionica uspelo je da obezbedi početni finansijski kapital za realizaciju svojih ideja zahvaljujući podršci koju su dobili u okviru programa. Postoji podatak i da je oko 40 odsto srpskih kreativnih preduzetnika poboljšalo svoju ekonomsku održivost i proširilo tržišta na kojima sada posluju.

Tijana Pešić, kustos paraćinskog Zavičajnog muzeja, naglašava da je inicijativa "Kreativno preduzetništvo Srbije" više od programa koji razvija veštine i nudi nova znanja u oblasti kreativne ekonomije.

Foto Z. Rašić

- Za našu ustanovu ovaj program je značajan jer smo demonstrirali kakva je moć kulture u oblikovanju lokalnog razvoja, novog preduzetničkog i kulturnog života i pokazali kako zavičajni muzeji kroz koncept kreativnog preduzetništva mogu ponovo da ožive i postanu mesta okupljanja, komunikacije i savremene zaštite i čuvanja tradicije - zaključuje Pešićeva.

GODINA STAKLARSTVA

SLEDEĆA godina mogla bi biti još zanimljivija za sve poklonike kreativnog preduzetništva, najavljuju sagovornice "Novosti". S obzirom na to da su Un proglasile 2022. godinu Međunarodnom godinom stakla, Institut za kreativno preduzetništvo i Zavičajni muzej Paraćin baviće se kreativnim preduzetništvom u oblasti staklarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!