ROD DOBAR, A CENA JOŠ BOLJA: Aktuelnu sezonu obeležio neočekivano dobar rejting suve šljive iz Srbije na inostranom tržištu

B. PUZOVIĆ

22. 11. 2021. u 08:25

IZVOZNICI suvu šljivu u Srbiji ove godine proizvođačima plaćaju čak 300 dinara za kilogram!

РОД ДОБАР, А ЦЕНА ЈОШ БОЉА: Актуелну сезону обележио неочекивано добар рејтинг суве шљиве из Србије на иностраном тржишту

Foto B. Puzović

Neočekivano "jaka" cena usledila je zbog nestašice ove robe na svetskom tržištu, jer je rod kod najvećih inostranih uzgajivača - podbacio. Štaviše, dobro upućeni najavljuju da će suva šljiva biti veoma tražena, te da će srpski proizvođači teško moći da podmire ovoliku tražnju.

Godina koja je na izmaku, inače, u Srbiji je bila specifična jer je šljiva rodila više nego lane. Međutim, zbog velikog broja kupaca iz Evropske unije i okruženja, otkupna cena one sirove je bila udvostručena i iznosila je 40, umesto lanjskih 20 dinara za kilogram.

- Nepisano pravilo da, ako je sveža dobro plaćena, suva šljiva uglavnom ima nižu cenu, ove godine nije važilo - ističe Dobrivoje Živanović iz Osečine, suvlasnik jednog od najvećih pogona za sušenje ovog voća u Srbiji. - Već je ugovorena isporuka određenih količina suve šljive u inostranstvo, a za ostatak se čekaju malo bolje cene i da vidimo šta će biti do februara. Jer, tada stiže suva šljiva u Argentini i Čileu, pa može doći do pada cene na svetskom tržištu. U svakom slučaju, procenjuje se da je ove sezone u Srbiji osušeno oko 7.000 tona, tek nešto više nego lane.

U Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Valjeva smatraju da će, zbog ovogodišnjeg deficita, suva šljiva i dogodine imati dobru cenu. Međutim, pitanje je koliko su - zbog poskupljenja nafte i mineralnog đubriva - proizvođači spremni da ulože u šljivike, a to je jedina garancija za dobar rod. Bez toga, narednu sezonu može da spase samo ako godina bude baš pogodovala šljivi.

ZARADA, PRAKTIČNO, ISTA

- OVE sezone smo osušili oko pet tona šljive, ali je još nismo prodali - kaže Dušan Đedović iz Stuba kod Valjeva. - Čekamo pravog kupca jer je kvalitet dobar. Takva je i cena, ali su ulaganja u đubriva i sredstva za zaštitu voća udvostručena, pa je zarada praktično ista.

REALNOST

- TRENUTNA cena suve šljive je 2,65 evra za kilogram i nema ekonomske opravdanosti da bude viša - kaže Srđan Stanojlović iz PSSS u Valjevu i objašnjava da je za aktuelnu nestašicu osušenog ploda "kriva" činjenica da je, upravo zbog dobre cene, čak 85 odsto svežeg roda odmah prodato.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih