VAZDUH NEKIMA ČIST, A DRUGIMA ZAGAĐEN: Zrenjaninci zbunjeni suprotnim rezultatima merenja zagađenja koji im se plasiraju

B. Grujić

20. 11. 2021. u 07:26

ODGOVOR na pitanje da li Zrenjaninci imaju čist ili zagađen vazduh zavisi od toga koga slušaju i ko meri kvalitet svega što udišu.

ВАЗДУХ НЕКИМА ЧИСТ, А ДРУГИМА ЗАГАЂЕН: Зрењанинци збуњени супротним резултатима мерења загађења који им се пласирају

Stanica Zavoda za javno zdravlje, Foto Grad Zrenjanin

Zavod za javno zdravlje kaže da svi parametri kada su gasovi u pitanju bili u dozvoljenim granicama, što pokazuju da je vazduh dobar. S druge strane, merenja udruženja "Zrenjaninske akcije" (ZRAK) govore da su vrednosti opasnih čestica u vazduhu i po nekoliko puta iznad prihvatljivih nivoa.

Izveštaj Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu pokazuje da su izmerene količine sumpor-dioksida, azotnih oksida i olova ispod dnevne, granične tolerantne vrednosti, dok u koncentraciji PM10 suspendovanih čestica postoje dnevna prekoračenja tokom grejne sezone, ali parametri ne prelaze propisane vrednosti na godišnjem nivou.

- Godišnja granična vrednost za sumpor-dioksid je 50 mikrograma po metru kubnom, a u Zrenjaninu je ona manja od 10, dok godišnja granična vrednost azotnih oksida iznosi 40 mikrograma po metru kubnom, a u Zrenjaninu je izmerena višestruko manja srednja koncentracija, od 12 mikrograma - poručuju iz zrenjaninskog zavoda.

- PM čestice nastaju od oksida azota i sumpora, pa se detektuju kao čestice, a ne kao gasovi iz kojih su nastale i nazivaju se sekundarnim. Prekoračenje je zabeleženo tokom 10 dana, ali je u toku godine dozvoljeno prekoračenje graničnih vrednosti maksimalno 35 dana, pa su rezultati monitoringa prihvatljivi.

Ekolozi Zrenjanina tvrde da je vazduh loš, Foto Grad Zrenjanin

 

Potpuno suprotno pokazuju izveštaj ekologa iz "Zrenjaninske akcije". Merenja koji oni prate pokazuju da su svakodnevno vrednosti PM 2,5 i PM 10 na momente i nekoliko puta iznad dozvoljenih graničnih vrednosti. Zagađenje je posebno veliko tokom decembra i januara.

- Prema zvaničnim podacima, Zrenjanin je godinama ili prvi ili među prva tri grada koja imaju najzagađeniji vazduh u Srbiji, a iako je rok za izradu prošao, naš grad nema izrađen plan monitoringa kvaliteta vazduha koji je po zakonu obavezan - dodaju iz Udruženja ZRAK.

USKORO DODATNA MERNA MESTA

Stručnjaci gradskog Zavoda za javno zdravlje ukazuju da će se uvesti nova, dodatna merna mesta za kontrolu kvaliteta ambijentalnog vazduha i za to predlažu tri lokacije, kod Sportskog centra Partizan u Beogradskoj ulici, naselju Mužlja i kod Gerontološkog centra, a razmatra se i bliža lokacija kompleksu "Linglong".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

„ŽOGO BONITO“ ZA MALOG OGIJA: „Dečak leptir“ nastavlja borbu uz podršku heroja iz Superlige humanosti