OTVORENA 22. FUTOŠKA KUPUSIJADA: Tradicionalnu manifestaciju posetili ministarka Irena Vujović i gradonačelnik Miloš Vučević

Z. G.

06. 11. 2021. u 16:35

GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović prisustvovali su danas otvaranju 22. „Futoške kupusijade“, u okviru koje se održavaju 12. susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije i 7. festival „Terra Madre Futog“ pokreta „Slow Food“.

ОТВОРЕНА 22. ФУТОШКА КУПУСИЈАДА: Традиционалну манифестацију посетили министарка Ирена Вујовић и градоначелник Милош Вучевић

Foto: Grad Novi Sad

Kako je navedeno u saopštenju, tradicionalna manifestacija koja promoviše futoški kupus, brend Srbije, održava se u centru Futoga. Predstavljaju se privredni potencijali tog mesta, lokalni običaji i turistička ponuda, s akcentom na pripremanju jela od futoškog kupusa.

- Futoški kupus je jedan od najvećih brendova Novog Sada, karakterističan proizvod za ovo podneblje koji je cenjen u evropskim okvirima – istakao je gradonačelnik Vučević napominjući da su izlagači došli iz cele Srbije.

Temu futoškog kupusa kao brenda Grad Novi Sad će potencirati u okviru projekta Evropska prestonica kulture, dodao je Vučević.

On je istakoa da je sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine realizovano mnogo projekata i da predstoje oni od velikog značaja, poput izgradnje Regionalne deponije.

- Cilj je da konačno Južnobački upravni okrug reši problem odlaganja otpada i da ono što je bio teret postane ekonomski potencijal. Zajedno sa Vladom Srbije završavamo idejno rešenje deponije i nadam se da će nestati ružna brda otpada kraj autoputa – poručio je Vučević.

Foto: Grad Novi Sad

On je najavio ogromnu investiciju, vrednu 15 miliona evra, u izgradnju zatvorenog olimpijskog bazena u nastavku postojeće sportske hale u Futogu.

- Veliki novac izdvajamo za taj projekat. Očekujem da do kraja godine ugovorimo posao a da bazen bude gotov do kraja 2023. Biće to najmoderniji bazenski kompleks u ovom delu Srbije, kojem će gravitirati i građani Veternika, Begeča, Bačkog Petrovca i Bačke Palanke – izjavio je Vučević.

Ministarka Irena Vujović je istakla da "Kupusijada" promoviše autohtonu sortu koja doprinosi privrednom rastu i skreće pažnju na zdravu hranu u zdravoj životnoj sredini, što je, kako je ocenila, jedan od stubova Zelene agende kojoj je Srbija posvećena.

- Grad Novi Sad prednjači u ekološkim projektima i odvaja značajna sredstva za zaštitu životne sredine. Ministarstvo je učestvovalo u četvrtoj fazi uređenja parka na Novom naselju sa šest miliona dinara. Trudimo se da doprinesemo pošumljavanju i upotrebi ekološki prihvatljivijih energenata. U ovom gradu realizovaćemo kapitalne zelene projekte kao što su izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i regionalne deponije, što očekujemo da počne sledeće godine – naglasila je Irena Vujović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: 

OD NjIVE DO TRPEZE: Evo kako se proizvodi čuveni leskovački ajvar

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju