PRVA "ŠTRUDLIJADA U KIKINDI: Najbolji kolač s makom napravila je LJupka Miškov

R. Š.

31. 10. 2021. u 12:46

Po uzoru na druga vojvođanska mesta u kojima se održavaju takmičenja domaćica u pravljenju tradicionalnih poslastica i u Kikindi je održana prva “Štrudlijada”.

ПРВА ШТРУДЛИЈАДА У КИКИНДИ: Најбољи колач с маком направила је Љупка Мишков

foto: R.Š.

Po uzoru na druga vojvođanska mesta u kojima se održavaju takmičenja domaćica u pravljenju tradicionalnih poslastica i u Kikindi je održana prva “Štrudlijada”. Ideju je pokrenulo i organizaciju preuzelo Etno-građansko društvo "Suvača", koje je okupilo 12 udruženja i takmičarki iz Temerina, Vrbasa, Zrenjanina, Nove Crnje.

 

Ocenjivale su se samo štrudle s makom, jer je baš takav kolač autohtona poslastica u Banatu i celoj Vojvodini, smatraju u “Suvači”. Prva kikindska “Štrudlijada” bila je takmičarskog karaktera, jer je žiri birao najbolju štrudlu. Pobedu je odnela Ljupka Miškov iz Aleksandrova, u opštini Nova Crnja, čiji kolač je bio najkvalitetniji i najukusniji. Čast kikindskih domaćica odbranila je Boja Oljača iz Novih Kozaraca, koja je osvojila drugo mesto. Da su Aleksandrovčanke baš vešte u pravljenju štrudle s makom pokazala je i Vesna Bačić, kojoj je pripalo treće mesto. Obe Aleksandrovčanke koje iz Kikinde kući nose pobedničke pehare, članice su Udruženja žena “Livađanke”.

foto: R.Š.

 

- Drago mi je što je u Kikindi održano ovakvo takmičenje, jer na ovaj način negujemo naše izvorne običaje. Štrudla je naš, stari, poznati i omiljeni banatski kolač. Bez štrudle s makom nema nijednog slavlja, krsne slave, svadbe, porodičnog okupljanja. Dobru štrudlu može da napravi smao ona domaćica koja ima volju i dobro je raspoložena. Sem osnovnih sastojaka, brašna, kvasca, ulja, šećera, soli i mleka, potrebno je i sirće. I ne treba štedeti ni na maku – otkrila je Ljupka Miškov.

Prvu kikindsku “Štrudlijadu” podržali su lokalna samouprava i Turistička organizacija grada.

- Nadamo da će ova manifestacija zaživeti, jer samo u Kikindi iamo stari mlin suvaču, gde se nekada mleo mak, ali i rogač. Nema izvornije poslastice od štrudle s makom - smatra Radojka Vujadinov, predsednica Etno-građanskog društva "Suvača".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)