HUMANO UTOČIŠTE SLAVI ROĐENDAN: "SOS Dečije selo Kraljevo" obeležilo 17 godina postojanja

G. ĆIROVIĆ

26. 10. 2021. u 11:55

SKROMNO i u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, „SOS Dečije selo“ u Kraljevu obeležilo je 17 godina svog postojanja i uspešnog rada.

ХУМАНО УТОЧИШТЕ СЛАВИ РОЂЕНДАН: СОС Дечије село Краљево обележило 17 година постојања

G.Šljivić

Utočište za decu bez roditeljskog staranja u kraljevačkom naselju Beranovac, jedno od 500 sličnih u 135 država sveta, osnovala je austrijska humanitarna organizacija „SOS kinderdorf internacional“ 2004. godine. U ovom humanom naselju na dva i po hektara sagrađeno je i potpuno opremljeno 14 porodičnih kuća od po 140 kvadrata u kojima, u isto toliko hraniteljskih porodica žive mališani, uzrasta od dve do 17 godina, pod starateljstvom „sos roditelja i teta“.

- U proteklih 17 godina u mreži naših hraniteljskih porodica dom pun ljubavi pronašlo je 170 dece i mladih bez roditeljskog staranja, iz cele Srbije. Neki od njih već su završili školovanje, zaposlili se, osnovali svoje porodice i dobili decu, osamostalili se. Hrabro koračaju kroz život, ne zaboravljajući dane odrastanja u Dečijem selu, svoje hranitelje, braću, sestre, prijatelje. I danas oni su deo naše velike porodice i upravo tu se neretko vraćaju da podele svoju radost i uspehe - kaže Vesna Mraković Jokanović, nacionalna direktorka „SOS Dečija sela Srbija“.

Osim porodičnog okruženja i roditeljske brige hranitelja, svakodnevnu podršku na prevazilaženju trauma, teških životnih iskustava, razvojnih poteškoća i socijalizaciji dece i mladih, deci i mladima u SOS Dečijem selu Kraljevo pruža i psiho-pedagoški tim, porodični asistenti i programi za mlade.

- Ponosni smo što smo uspeli u našoj misiji da pomognemo bezbednom i podsticajnom okruženju za rast i razvoj dece, odgajanje samostalnih mladih ljudi i na tome što porodičnu solidarnost vide kao najveći oslonac – dodaje Vesna Mraković Jokanović. - Sa radošću obeležavamo naše rezultate, naročito Dečijeg sela u Kraljevu, koje svakodnevo stvara trajne veze satkane od ljubavi i poverenja, za 85 dece i mladih, uz posvećenu brigu hranitelja i rad svih zaposlenih, podršku naših partnera, zajednica i donatora. Verujemo da ćemo uz ovakvu podršku uspešno nastaviti da ispunjavamo svoju misiju.

PODRŠKA

OD ove godine u kraljevačkom „SOS Dečijem selu“ radi i Centar za podršku porodicama u riziku od izdvajanja dece koji, baš kao i isti Centri u Beogradu, Nišu i Gadžinom Hanu, radi sa roditeljima kako bi prevladali životne krize i osposobili se za adekvatnu brigu o svojoj deci i kako bi porodica ostala na okupu kada god je to moguće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)