PODRŠKA ZA FARMERE I PČELARE: Unapređenje poljoprivrede u Kruševcu

S. Babović

24. 10. 2021. u 13:56

POMOĆ u stočarskoj i pčelarskoj proizvodnji pristigla je za 40 farmera i 30 pčelara u Kruševcu, a u projektu koji su realizovali Institut za krmno bilje i lokalna samouprava, grad Kruševac uložio je pet miliona dinara.

ПОДРШКА ЗА ФАРМЕРЕ И ПЧЕЛАРЕ: Унапређење пољопривреде у Крушевцу

Foto: GU Kruševac

Direktor Instituta Zoran Lugić napominje da je cilj projekta koji se odnosi na unapređenje ove dve proizvodnje da se znanje što bolje primeni u praksi.

- Posebne olakšice od 10 odsto na već postojeće subvencije, namenjene su osobama mlađim od 40 godina, kao i ženama koje su se opredelile za bavljenje poljoprivredom - napominje pomoćnik gradonačelnika Marko Knežević.

Foto: GU Kruševac

 

Gradonačelnica Jasmina Palurović ističe da je ceo projekat održiv, što opravdava činjenicu da se odvija već pet godina i dodaje da očekuje nastavak uspešne saradnje i subvencioniranje poljoprivrede i ostajanje mladih na selu. Grad pomaže finansijski, dok Institut učestvuje sa stručnim savetima.

Stručnjaci Instituta za krmno bilje analizirali su 120 uzoraka zemljišta i većini farmera je nakon analize zemšljita i stočne hrane, preporučena promena setvene strukture. Poljoprivrednicima je podeljen i repromaterijal, seme i mineralno đubrivo.

Foto: GU Kruševac

 

Na pčelarskim gazdinstvima analizirani su uzorci meda neophodni za deklarisanje. Takođe, preporučena im je setva jednogodišnjih i višegodišnjih medonosnih vrsta, kao i sadnja višegodišnjih drvenastih medonoša.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - PRŠTI OD ZDRAVLjA: Kiseli kupus je tradicionalna salata, ali i sirovina za mnoge specijalitete

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije