NALAZE SE NA LISTI STROGO ZAŠTIĆENIH: Članovi Udruženja gljivara i ljubitelja prirode iz Ćuprije pronašli dve vrste gljiva

Z. GLIGORIJEVIĆ

24. 10. 2021. u 15:33

OTKRIĆE veoma retkih gljiva, batarea faloides i miriostoma kaliforme, koje su članovi Udruženje gljivara i ljubitelja prirode „Gorun“ iz Ćuprije i gljivari iz Niša, Kostolca i Vlasotinca pronašli u šumama ćuprijske opštine veoma je važno za mikrofloru cele Srbije, smatra doktor mikologije Dušan Sadiković, naučni saradnik na biologiji na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

НАЛАЗЕ СЕ НА ЛИСТИ СТРОГО ЗАШТИЋЕНИХ: Чланови Удружења гљивара и љубитеља природе из Ћуприје пронашли две врсте гљива

Foto:Z.Gligorijević

Reč je o gljivama koje su na listi strogo zaštićenih vrsta gljiva u Srbiji, koje nisu karakteristične za ovdašnje područje. Batareu faloides pronašli su u Moravskom parku, gotovo u centru grada, što je osmi nalaz u Srbiji od kada se prate gljive, a miriostomu kaliforme pored Velike Morave.

Foto:Z.Gligorijević

- Batarea faloides je izrazito mediteranska vrsta, koja voli tople krajeve i peskovito zemljište, a njeno pojavljivanje u Srbiji je znak da se klima u Srbiji definitivno menja, da postaje sve toplije i da ćemo je sve češće nalaziti u ovim krajevima. Primetili smo da se ovde javlja ispod čempresa, jer joj zemljište ispod njega veoma odgovara. Slično zemljište traži i miriostoma kaliforme, koja je strogo zaštićena vrsta u 12 evropskih zemalja – ocenjuje Dušan Vučić, jedan od priznatih determinatora Gljivarskog društva „Niš“.

Radmilo Pecić, predsednik Udruženja gljivara i ljubitelja prirode „Gorun“, dodaje da je moguće da su pronašli još jednu strogo zaštićenu vrstu gljiva, što bi bio prvi nalaz u Srbiji, ali je za definitivnu determinaciju potrebno da se uradi mikroskopija, pa čak i dnk analiza.

- U okviru projekta „Popisivanje retkih i zaštićenih gljiva opštine Ćuprija“, u poslednjih 6 godina u ovdašnjim šumama otkrili smo 150 vrsta gljiva. Stoga je i cilj našeg projekta da utvrdimo koje sve gljive rastu u našim šumama i da počnemo da ih pratimo. Ovo je prvo jesenje istraživanje, a izložbu gljiva smo organizovali na imanju „Nebesko brdo“ u Paljanu – kaže Pecić.

Foto:Z.Gligorijević

DVOJNICE

Gljivari upozoravaju da u ovo vreme, pored brojnih jestivih gljiva, rastu i njihove otrovne dvojnice.

- Pošto je sada najčešća sunčanica, neiskusni berači mogu da je pomešaju sa kuštravom sunčanicom, koja je uslovno jestiva, jer izaziva gastrointestinalne smetnje. Sunčanicu odlikuje jaka šara na dršci, dok je njena dvojnica nema, a rujnica ispušta narandžasto mleko, dok njena dvojnica, otrovna mlečnica, ima sok bele boje – precizira Dušan Vučić.

Foto:Z.Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri