SJAJAN PROJEKAT: "Digitalna ekspedicija" stigla među Subotičane

J. L.

23. 10. 2021. u 14:42

KARAVAN "Digitalna ekspedicija" stigao je danas na svoju desetu stanicu – Suboticu. Subotičani danas i sutra imaju priliku da se upoznaju sa svim što nosi digitalni prostor

СЈАЈАН ПРОЈЕКАТ: Дигитална експедиција стиглa међу Суботичане

FOTO: Promo

Tokom karavana, koji je inicirala premijerka Ana Brnabić, stručna lica građanima su objašnjavala kako da koriste elektronske javne usluge koje su dostupne na sajtu eUprave, principe elektronske trgovine i osnove bezbednog korišćenja društvenih mreža.

- Ovaj sjajan projekat krenuo je u avgustu iz Beograda, a Subotica je jedna od lokalnih samouprava gde će građani imati priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama, radom eUprave, digitalnom trgovinom  i osnovama bezbednosti I digitalne pismenosti, kroz razgovore i radionice sa ekspertima - kazao je Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu, zahvalivši se organizatorima što Subotičani imaju mogućnost da učestvuju u ovakvom vidu edukacije.

- Da bi građani ostvarili punu korist od veoma brze i efikasne digitalizacije, treba da naučimo kako da kupujemo i prodajemo putem interneta, ali I da naši najmlađi koji intenzivno koriste sve mogućnosti digitalnih tehnologija da nauče da to čine na bezbedan način.

Po rečima Biljane Barošević, pomoćnice ministarke, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zahvaljujući zalaganju predsednika Aleksandra Vučića, Srbija je ostvarila napredak u mnogim oblastima, među kojima je i oblast digitalizacije.

- Prepoznajući značaj digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podržalo je inicijativu premijerke Ane Brnabić i uzelo učešće u realizaciji ovog projekta značajnog za sve građane Srbije. Cilj Ministarstva, u skladu sa kampanjom „Srbija bez barijera“, je da obezbedi jednake uslove za sve građane i život bez barijera, čemu svakako doprinose inovativne aktivnosti, kao što je karavan „Digitalna ekspedicija “ - objasnila je Biljana Barošević.

Među partnerima karavana „Digitalna ekspedicija“ je Program Ujedinjenih nacija za razvoj –UNDP, koji uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sprovodi projekat „Nove veštine za nove industrije – Nacionalni program prekvalifikacija za IT“ sa fokusom na prekvalifikacije za IT sektor za nezaposlena lica, uključujući i posebnu inicijativu za unapređenje digitalne pismenosti i digitalnih veština starijih građana i građanki. Poseban program digitalne pismenosti za starije biće pilotiran u 20 gerontoloških centara i domova za smeštaj odraslih i starih širom Srbije.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)