SJAJAN PROJEKAT: "Digitalna ekspedicija" stigla među Subotičane

J. L.

23. 10. 2021. u 14:42

KARAVAN "Digitalna ekspedicija" stigao je danas na svoju desetu stanicu – Suboticu. Subotičani danas i sutra imaju priliku da se upoznaju sa svim što nosi digitalni prostor

СЈАЈАН ПРОЈЕКАТ: Дигитална експедиција стиглa међу Суботичане

FOTO: Promo

Tokom karavana, koji je inicirala premijerka Ana Brnabić, stručna lica građanima su objašnjavala kako da koriste elektronske javne usluge koje su dostupne na sajtu eUprave, principe elektronske trgovine i osnove bezbednog korišćenja društvenih mreža.

- Ovaj sjajan projekat krenuo je u avgustu iz Beograda, a Subotica je jedna od lokalnih samouprava gde će građani imati priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama, radom eUprave, digitalnom trgovinom  i osnovama bezbednosti I digitalne pismenosti, kroz razgovore i radionice sa ekspertima - kazao je Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu, zahvalivši se organizatorima što Subotičani imaju mogućnost da učestvuju u ovakvom vidu edukacije.

- Da bi građani ostvarili punu korist od veoma brze i efikasne digitalizacije, treba da naučimo kako da kupujemo i prodajemo putem interneta, ali I da naši najmlađi koji intenzivno koriste sve mogućnosti digitalnih tehnologija da nauče da to čine na bezbedan način.

Po rečima Biljane Barošević, pomoćnice ministarke, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zahvaljujući zalaganju predsednika Aleksandra Vučića, Srbija je ostvarila napredak u mnogim oblastima, među kojima je i oblast digitalizacije.

- Prepoznajući značaj digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podržalo je inicijativu premijerke Ane Brnabić i uzelo učešće u realizaciji ovog projekta značajnog za sve građane Srbije. Cilj Ministarstva, u skladu sa kampanjom „Srbija bez barijera“, je da obezbedi jednake uslove za sve građane i život bez barijera, čemu svakako doprinose inovativne aktivnosti, kao što je karavan „Digitalna ekspedicija “ - objasnila je Biljana Barošević.

Među partnerima karavana „Digitalna ekspedicija“ je Program Ujedinjenih nacija za razvoj –UNDP, koji uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sprovodi projekat „Nove veštine za nove industrije – Nacionalni program prekvalifikacija za IT“ sa fokusom na prekvalifikacije za IT sektor za nezaposlena lica, uključujući i posebnu inicijativu za unapređenje digitalne pismenosti i digitalnih veština starijih građana i građanki. Poseban program digitalne pismenosti za starije biće pilotiran u 20 gerontoloških centara i domova za smeštaj odraslih i starih širom Srbije.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EVAKUACIJA NIŠKOG NASELJA ZBOG TOMAHAVKA NA GRADILIŠTU: Oglasio se i štab za vanredne situacije