PREDSTAVE ZA NAJMLAĐE: Dom kulture iz Gračanice i Dečije pozorište iz Subotice organizuju izvođenje u osnovnim školama u Gori

D. Z.

19. 10. 2021. u 09:07

DOM kulture „Gračanica“ u saradnji sa Dečijim pozorištem iz Subotice organizuje izvođenje predstave „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ rediteljke Divne Stojanov u osnovnim školama u Gori.

ПРЕДСТАВЕ ЗА НАЈМЛАЂЕ: Дом културе из Грачанице и Дечије позориште из Суботице организују извођење у основним школама у Гори

Foto:Printscreen/Facebook

Kako ističu iz gračaničkog Doma kulture, predstava „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ uči mališane kroz radionicu kako da se igraju zajedno. Glumac i publika zajedno stvaraju predstavu. Na početku igraju razne igre kako bi pobedili dosadu, zatim dovode zimu u pozorište, a uz pomoć šala, kape i rukavica pričaju priču o matematičaru i pesniku koji rešavaju vekovnu svađu, ko je svetu potrebniji.

- Kroz ovu interaktivu predstavu i radionicu deca uče kako da se igraju uz pomoć jednostavnih predmeta, šala, kape i rukavica, da stvaraju zanimljive likove, kako da pričaju uzbudljive priče i na kraju kako da naprave pozorišnu predstavu, a sve u cilju da pobede dosadu i da nauče kako da se igraju zajedno - ističe se u saopštenju za javnost gračaničkog Doma kulture i dodaje da će predstave biti izvedene za učenike sledećih škola: OŠ „Nebojša Jerković“, OŠ „22. decembar“, OŠ „5. oktobar“, OŠ „9. maj“, OŠ „Zenuni“, OŠ „25 maj“. Sve predstave će biti izvedene u OŠ „Nebojša Jerković“ u Ljubovištu u utorak, 19. oktobra, u sledećem terminima: 11, 14 i 16 časova.

- Nakon svake predstave će glumice Dečijeg pozorišta iz Subotice Marta Aroksalaši i Imelda Vereš održati čas lutkarstva, gde će učenicima objasniti osnove luktarske pozorišne umetnosti, od izrade različitih vrsta lutaka, animacije i pravilnog vođenja lutke na sceni do osmišljavanja scenarija za lutkarsku predstavu - dodaje se u saopštenju i ističe da je osnovni cilj ovog projekta približavanje lutkarske pozorišne umetnosti deci i mladima goranske zajednice kroz izvođenje lutkarske predstave, objašnjavanja osnovnih postupaka i principa rada na lutkarskoj predstavi. Izvođenje lutkarske predstave i čas lutkarstva organizuje se u okviru projekta „Pinokio i radost u svakoj školi u Gori“, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije