182 GODINE POZORIŠTA LJUBAVI: Zrenjaninci ponosno obeležili ovaj dan (FOTO)

B.Grujić

17. 10. 2021. u 11:30

Ponosni na činjenicu da imaju najstariju i jednu od najlepših pozorišnih sala u Srbiji, članovi Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina, obeležili su svoj dan, kada je pre 182 godine izgrađena pozorišna zgrada, ali i 75 godina kontinuiranog, profesionalnog rada i postojanja dramske i lutkarske scene.

182 ГОДИНЕ ПОЗОРИШТА ЉУБАВИ: Зрењанинци поносно обележили овај дан (ФОТО)

Foto: SPKD „Prosveta“ GO Mostar

Dve bajkovite legende o nastanku pozorišta, odnosno najstarije pozorišne sale u Srbiji, ukazuju  na ljubav, koja je glavni krivac što je 15. oktobra 1839. godine sve po:elo i još uvek traje, na istom mestu i sa istim žarom.

Prva govori, da je pozorište u centru tadašnjeg Velikog Bečkereka, nastalo iz ljubavi, jer se izvesni bogati Bečkeračanin zaljubio u lepu glumicu iz Pešte i odlučio da u svom gradu izgradi pozorište, kako bi je približio i fascinirao.

- Ovu legendu o ljubavi u pozorištu  često spominjemo, mada niko ne zna šta se u pomenutoj ljubavnoj priči izdešavalo, ali važno je da je ovaj naš prelepi teatar nastao iz ljubavi, ali i da je zahvaljujući ljubavi  opstao, ljubavi gledalaca i stvaralaca - ponosno ističu glumci i kompletan ansambl pozorišta u Zrenjaninu, čelu sa mladim upravnikom Dejanom Karlečikom.

Druga legenda kaže i za nju postoje brojni realni dokaz, da je u zidove pozorišta  ugrađeno kamenje srušene bečkerečke tvrđave, kada je na mestu nekadašnjeg žitnog magacina, izgrađeno pozorište.

- Nekako trajem sa pitkom pričom ovog zdanja, mada već godinama u penziji, svakodnevno sam tu, u društvu mladih glumaca koji dolaze i zajedno delimo tuge i radosti, uspehe i ave napore da pozorište uvek bude bolje - kaže Prvoslav Zakovski Zaka, prvak dramske scene.


ČESTITKE SA SVIH STRANA

Povodom 182. rođendana brojne čestitke upućene su zaposlenima u pozorištu, uz poruke da maske radosti i sreće, uvek nadjačaju maske tuge, uz pune lože ovog prelepom zdanja kojim se ponosno diči pitomi Zrenjanin.


REKONSTRUISAN KROV

Najstarija pozorišna zgrada nosi i pregršt tehničkih problema, pa je tako, usled višegodišnjeg prokišnjavanja, tokom leta urađena detaljna rekonstrukcija krova iznad pozorišne sale.


ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)