REGIONALNA DEPONIJA DO KRAJA 2024: U Kruševcu potpisana dva ugovora za realizaciju velikog infrastrukturnog poduhvata

S. BABOVIĆ

13. 10. 2021. u 07:26

UKUPNA vrednost prve faze izgradnje regionalne deponije "Srnje" kod Kruševca iznosi 13,7 miliona evra, a po završetku posla će biti rešen problem odlaganja otpada iz šest lokalnih samouprava.

РЕГИОНАЛНА ДЕПОНИЈА ДО КРАЈА 2024: У Крушевцу потписана два уговора за реализацију великог инфраструктурног подухвата

"VIZITA" Investitori tokom posete lokaciji, Foto GU u Kruševcu

Početak radova je najavljen za drugu polovinu naredne godine, a tokom posete delegacije Ministarstva za ekonomiju i razvoj Nemačke - čulo se da bi sve trebalo da bude u funkciji do kraja 2024.

A, krajem avgusta su ozvaničena dva akta koja se odnose na početak realizacije Programa integrisanog upravljanja čvrstim otpadom. Poseban ugovor za investicije u izgradnju Regionalnog sistema upravljanja komunalnim čvrstim otpadom, sa centrom u Kruševcu, potpisali su Nemačka razvojna banka (KFV), Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo finansija, lokalna samouprava grada na Rasini i JKP "Kruševac". Iza sporazuma o ekspertskim uslugama su stali KFV i oba pomenuta srpska ministarstva.

- Deponija će se graditi u okviru nemačke-srpske razvojne saradnje, a Kruševac, uz Aleksandrovac, Ćićevac, Varvarin i Brus, te Blace iz Topličkog okruga, ima obavezu da pribavi neophodne dozvole, te finansira kupovinu zemljišta, izradu infrastrukture i ostale operativne troškove - kaže gradonačelnica Jasmina Palurović.

Već je urađeno idejno rešenje, usvojen je Plan detaljne regulacije Regionalnog centra i predat zahtev za lokacijske uslove. Trenutno se zemljište priprema za eksproprijaciju...

Foto JKP "Kruševac"

Inače, tokom pripremne faze biće izgrađen deo sanitarne deponije u Kruševcu, uz potpuno opremanje prve kasete, skladištenje i tretman procednih voda, profilisanje otpada, nabavku opreme za sakupljanje i korišćenje deponijskog gasa, te linije za separaciju otpada.

- Projekat obuhvata izgradnju deponije i Centra za upravljanje otpadom, kao i nabavku kontejnera i posuda za iznošenje smeća - naglasio je direktor KFV banke u Srbiji Ridiger Hajman.

Projekat

REGIONALNA deponija je projektovana da zadovolji potrebe oko 200.000 ljudi iz Rasinskog okruga, za period od najmanje 20 godina, tokom kojih je predviđeno da se na njoj odloži i više od 830.000 kubika otpada. Ukupna vrednost projekta iznosi oko 32 miliona evra.

Realnost

POSTOJEĆA deponija "Srnje" se nalazi na oko šest i po kilometara od centra Kruševca, napravljena je još 1984. i prostire se na 34 hektara opremljenih samo najosnovnijom infrastrukturom. Nažalost, ovde je - osim komunalnog - godinama dovožen i opasni otpad, uključujući i medicinski, te onaj životinjskog porekla. Zato je Planom regulacije najpre predviđena sanacija zemljišta, pa uspostavljanje održivog i ekološki prihvatljivog sistema upravljanja otpadom.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IVANIŠEVIĆ KONAČNO OTKRIO ISTINU: Evo šta kaže o nepristojnom ponašanju Novaka Đokovića