ČISTA SRBIJA, ČISTIJI I DUNAV: U Novom Sadu započeta realizacija nacionalnog projekta „Čista Srbija“

J. S.

09. 10. 2021. u 11:57

GRAD Novi Sad je među 14 lokalnih samouprava koje su obuhvaćene prvom fazom programa „Čista Srbija", a reč je ujedno i o najvećem pojedinačnom projektu ulaganja u komunalnu infrastrukturu u istoriji ovog grada.

ЧИСТА СРБИЈА, ЧИСТИЈИ И ДУНАВ: У Новом Саду започета реализација националног пројекта „Чиста Србија“

FOTO: Z.G.

Realizacija projekta „Čista Srbija" započeta je danas upravo u Novom Sadu izgradnjom kanalizacionog sistema u Kisaču i Čeneju, čime će problem pražnjenja i izlivanja septičkih jama uskoro postati prošlost za stanovnike ovih prigradskih naselja.

Projekat „Čista Srbija" predstavlja nacionalni projekat izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture za čije  je  sprovođenje nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i koji se finansira u celosti iz sredstava budžeta Republike Srbije, a koji je koncipiran na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom životne sredine.

Investicije obuhvaćene projektom „Čista Srbija" od izuzetnog su značaja za sve građane Novog Sada i sredinu u kojoj žive, jer je kontrolisano odvođenje otpadnih voda i njihovo prečišćavanje jedan od najefikasnijih načina očuvanja prirodnih resursa i zaštite vodotokova od zagađenja.

- Finansijska sredstva obezbeđena ovim projektom biće uložena u izgradnju kanalizacione mreže, ali i u rekonstrukciju postojeće kanalizacione mreže u nekoliko gradskih naselja. Ono što je naročito značajno za naš grad jeste to što će kroz isti projekat biti konačno realizovana i izgradnja Centralnog gradskog prečistača otpadnih voda, čime će najzad biti rešen višedecenijski problem tretiranja otpadnih voda i zagađenja rečnih tokova.-saopšteno je danas iz novosadske uprave.

  Dunav, kao jedan od simbola Novog Sada i omiljeno mesto za odmor i opuštanje Novosađana, zahvaljujući ovom projektu u skoroj budućnosti primaće samo prerađene i čiste otpadne vode, čime će se obezbediti zdravije okruženje za buduće generacije Novosađana.

  Radovi su jutros započeti u Masarikovoj ulici u Kisaču kao i na raskrsnici ulica Slovačka i Dr Janka Gombara.Tokom izvođenja radova po potrebi će doći do privremene obustave saobraćaja, o čemu će građani blagovremeno biti obavešteni. U naselju Čenej će, osim fekalne kanalizacije, biti izgrađeno i separatno postrojenje za preradu otpadnih voda, dok će otpadne vode Kisača poveznim cevovodom, izgrađenim u prethodnom periodu, biti odvođene do prečistača u Rumenki.

- Izgradnja kanalizacione mreže u Kisaču i Čeneju predstavlja još jedan dokaz da je ulaganje u razvoj komunalne infrastrukture jedan od glavnih prioriteta Grada Novog Sada, sa posebnim akcentom na to da se problem otpadnih voda prvenstveno rešava u prigradskim naseljima, kako bi se na taj način unapredio komunalni standard u ovim sredinama.-poručiju iz kabineta gradonačelnika Miloša Vučevića.

U saopštenju se dodaje i da četiri separatna prečistača, realizovana u poslednjih nekoliko godina, na najbolji način pokazuju koliko Grad Novi Sad vodi računa  o očuvanju i zaštiti životne sredine, kako bi svi građani imali čistiji i ekološki atraktivan prostor za život.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

VUČELIĆ ODLIKOVAN ORDENOM SVETOG SAVE: Patrijarh uručio glavnom uredniku "Novosti" visoko priznanje

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZ SELA U GRAD PO SIR I MLEKO: Reporter Novosti u opustelim zaseocima takovskog kraja gde je nekada vrvelo od života