BRNABIĆ U NOVOM SADU: Sporazum u Briselu velika diplomatska pobeda Beograda

S.BAJIĆ

01. 10. 2021. u 17:54

VELIKA diplomatska pobeda Beograda, velika diplomatska pobeda predsednika Vučića, jer smo uspeli odmereno, pametnom reakcijom da sačuvamo mir, kakvu takvu stabilnost i bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, rekla je u Novom Sadu, povodom postignutog dogovora u Briselu o smirivanju krize na severu KiM, Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije.

БРНАБИЋ У НОВОМ САДУ: Споразум у Бриселу велика дипломатска победа Беoграда

Foto: N. Karlić

- Zatim, uspeli smo da pokažemo da Beograd neće tolerisati jednostrano nametnuta rešenja i da sa Beogradom mora da se razgovara o svim stvarima a da pre svega, Priština mora da ima taj dijalog sa nama, tako da se nadam da kao rezultat tog postignutog sporaljzuma neće imati više ovakvih neprijatnih iznenađenja, i kao treća, izuzeto značajna stvar, je što smo se vratili i potsetili na rezoluciju 1244 zato što specijalne jedinice ROSU moraju da se povuku i ja sa nestrpnjenjem očekujem kako će izgledati sutrašnji dan, jer se KFOR vratio na administrativne prelaze.

VAKCINACIJA

ANA Brnabić je takođe naglasila da je veoma značajna vakcijžnacija mladih jer je to, kako je istakla, jedini način da se pobedi pandemija.

- Naš problem je što je mladih do 30 godina vaknisinano 22,45 odsto, što je mali broj i taj procenat moramo podići na 70- 80 odsto, da bismo pokazali stepen svesnosti i stavilitačku na pandemiju – rekla je Brnabićeva i potvrdila da će iduće nedelje biti održana sednica Kriznog štaba.- Ako budu uvedene samo restiktivne mere, ponoviće se talasi, porasta i opadanja i samo je vakcinacija izlaz. Država je po tom pitanju, kao prva u Evropi, sve uradila.

Ona je zajedno sa Milošem Vučevićem, novosadskim gradonačelnikom, posetila Omladinski centar Opens u Kreativnom distriktu povodom ugovora o saradnji između Unicefa i „Omladinske prestonice Evrope“, i tim povodom je naglasila da je saradnja Gradske uprave sa mladima u tom gradu rezultirala podrškom značajnim, veoma kvalitetnim projektima.

- Očekivanja su da će sva dešavanja u Novom Sadu, po pitanju Omladinske prestonice Evrope i Evropske prestonice kulture, saradnjom sa omladinskim orhanozacijama, ciklično i u talasima da se šire čitavom Srbijom i svim ostalim lokalnim samoupravama. Vlada Republike Srbije će sa zadovoljstvom takve stvari podržati. Novi Sad je napravio iskorak od izuzetnog značaja za celu našu zemlju, zato što je primenio u praksi i sada je preostalo da ostali gradovi to repliciraju. Vlada Republike ima stalnu, redovnu komunikaciju sa mladima, omladinskim organizacijama, ima čitav niz kvalitetnih projekata i praktičnih stvari, ali i problema koje rešavamo u hodu, zato što redovno komuniciramo. Važno je nastaviti zajednički rad na nacionalnoj stragetiji za mlade, o Zakonu o mladima koji je u izradi, kao i Zakon o volontiranju i da bi se u Srbiji bolje organizovale radne prakse. Nadam se da ćemo to završiti do kraja godine i to svakako nećemo raditi bez aktivnog učeša organizacije mladih.

Brnabićeva je takođe od velike važnosti istakla problem mentalnog zdravlja mladih o kojem, kako je rekla, danas govori Unicef, kao i program „Moja prva plata“, koji bi trebalo da predstavlja vetar u leđa mladima u Srbiji.

MENTALNO ZDRAVLjE MLADIH

UGOVOR o unapređenju menatalnog zdravlja mladih, posebno uzrokovanog pandemijom Kovida 19, potpisali su Vukašin Grozdanović, koordinator Opensa i Dejana Kostadinova, direktora Unicefa za Srbiju. Oni su, kao i Miloš Vučević, novosadski gradonačelnik, u prvi plan istakli značaj saradnje kojom se sistemski osigurava učešće mladih uz obezbeđenu stručnu pomoć.

- U ovom trenutku imamo 20-21 odsto nezaposlenosti mladih, što nas brine, iako je 2012. gdoine taj procenat iznosio 51 odsto, ali ne možemo zadovoljni već nastaviti da radimo na tome. Ekonomska nezavisnost je osnova a 27,5 odsto mladih je u okviru programa „Moja prva plata“ potpisalo ugovore za stalno. Danas upravo počinje novi ciklus „Moja prva plata“ i prijave će trajati mesec dana a za to se prijavilo i 8.500 kompanija, očekujemo da se prijavi što više mladih - rekla je Brnabićeva.

BONUS VIDEO - Vučić i Lajen na početku radova na pruzi Niš—Brestovac

 

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave