JUGOVIĆEVO I BULEVAR JOVANA DUČIĆA U NOVOM RUHU: Novosadsko "Zelenilo" počelo dva projekta jesenje sadnje u gradu

LJ.P.

24. 09. 2021. u 19:36

NOVOSADSKO JKP „Zelenilo“ počelo je sa radovima na realizaciji dva projekta koje finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine. Prvi jesenji dani rezervisani su za pripremne radove na Bulevaru Jovana Dučića i u naselju Jugovićevo.

ЈУГОВИЋЕВО И БУЛЕВАР ЈОВАНА ДУЧИЋА У НОВОМ РУХУ: Новосадско Зеленило почело два пројекта јесење садње у граду

FOTO: Zelenilo

Bulevar Jovana Dučića predstavlja saobraćajnu vezu centralnih delova Grada preko naselja Bistrica, sve do naselja Veternička rampa, a koji dalje čini konekciju sa prigradskim naseljima Veternik i Futog.

Projektom "Unapređenje zelenila novoizgrađenog dela Bulevara Jovana Dučića“ predviđena je sadnja 108 stabala lišćara, 4. 823 komada sadnica šiblja, rekonstrukcija travnjaka, izrada kompletne cvetne gredice, sadnja 952 sadnica perena, postavka mobilijara (12 urbanih klupa i 11 korpi za otpadke).

Trenutno su u toku zemljani radovi - otvaranje sadnih jama, izmena zemlje, postavka polipropilenskih cevi za sadnju drveća kako bi se zaštitila podzemna infrastruktura, takođe u zoni parkinga u toku je ugradnja drenažnih cevi dužine metar kako bi se obezbedila dovoljna količina vode u zoni korenovog sistema. Na taj način biće ove jeseni uređene javne zelene površine duž saobraćajnica, na razdelnom ostrvu i zelene površine u okviru kružne raskrsnice.

FOTO: Zelenilo

 

Paralelno sa ovim radovima u naselju Jugovićevo počeli su radovi na realizaciji projekta "Unapređenje zelenila novoizgrađenih pristupnih saobraćajnica u okviru stambenog bloka Jugovićevo u Novom Sadu - I deo ". Predviđena je sadnja 125 komada drveća, 1.116 sadnica šiblja, posadiće se 14metara žive ograde, podizanje 2.993 metara kvadratnih travnjaka. Trenutno se izvodi prenos projekta na teren ortogonalnom metodom, a nakon toga počinju radovi na pripremi prostora za sadnju koji takođe podrazumevaju zemljane radove, otvaranje sadnih jama, izmenu zemlje, postavku polipropilenskih cevi…

Sadnja novog zelenila u okviru realizacije oba projekta planirana je za oktobar kada vegetacija uđe u period mirovanja.

BONUS VIDEO - JESENJA IGRA BOJA: Zlatar je vazdušna banja za "punjenje baterija" i jačanje imuniteta

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)