PRAŠTAJTE, JUNACI! Obeležena godišnjica bitke na Mačkovom kamenu (FOTO)

V. Mitrić

18. 09. 2021. u 20:48

NAKON pomena, palim div junacima uz intoniranje državne himne "Bože pravde" u izvođenju Crkvenog hora "Sveta Tri Jerarha" iz Krupnja, položeni su venci na Spomen kosturnicu na Mačkovom kamenu.

ПРАШТАЈТЕ, ЈУНАЦИ! Обележена годишњица битке на Мачковом камену (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Vence su položile delegacije opštine Krupanj, Opštine Ljubovija, Republički odbor saveza Udruženja potomaka ratnika 1912- 1920 i Opštinska organizacija "Braća Ribnikar" Ljubovija, delegacija Opštinske organizacije rezervnih vojnih starešina Krupanj i Kancelarija za mlade, UBNOR Krupanj, UBNOR Ljubovija, Ravnogorski pokret Ljubovija i Mali Zvornik, Udruženje ratnih vojnih veterana od 1990. godine Ljubovija.

- I ove godine opštine Ljubovija i Krupanj u slavu predaka u spomen junaka zajedno obeležavaju godišnjicu boja na Mačkovom kamenu, negujući tradiciju naroda Azbukovice i Rađevine. Ohrabruje i to što smo se danas okupili i što su i danas kao i prethodnih godina sa nama potomci ratnika iz 1914. godine iz mnogih krajeva - rekao je Predrag Dimitrić iz Krupnja.

- Sa nama su potomci slavnih junaka Moravske i Dunavske divizije koji su ginuli ovde na Mačkovom kamenu. Potomci slavnih Užičana koji su jurišali bezbroj puta predvođeni svojim besmrtnim komandantom potpukovnikom Dušanom Purićem. Ohrabruje i to što su sa nama danas i mladi koji su maršujući stopama svojih predaka iz Krupnja došli na Mačkov kamen. Takođe prisutan je i veliki broj mladih iz Azbukovice. Svojim delima neumorni junaci nas podsećaju da neće ostati ništa od nas osim naših dela i naše časti.

U ime opštine Ljubovija i Krupanj obratio se Predsednik SO Krupanj Zoran Zarić.Održan je potom umetnički program pod nazivom "U spomen junacima", u kome su nastupili Crkveni hor "Sveta tri jerarha" iz Krupnja pod upravom Goran Andrića i mlade glumice Emilija Divljaković i Ana Marinković članice Dramske sekcije Biblioteke Politika iz Krupnja.

Besedu o događajima iz 1914. godine na Mačkovim kamenu kazivao Dragan Grujić pot pukovnik u penziji, učesnik ratova 1991-1992. i 1999. godine i oredsednik organizacije rezervnih vojnih starešina u Krupnju.

- Moraću danas da vas zamolim da svi zajedno, a ja i u vaše ime ovde i na ovom mestu kažem "Praštajte srpski sinovi što vas nema u školskim udžbenicima, što vas se sećamo samo kada slavimo godišnjice što su vam spomenici zarasli u korov. Praštajte vi koji iza sebe niste ostavili potomstvo i koji živite samo u stihovima pesama koji govore o vašem junaštvu i vašoj smrti. Praštajte srpski sinovi što vas nikada nismo oplakali onoliko koliko zaslužujete. Vi ovde pali na Mačkovom kamenu bićete večito u sećanjima generacija koje dolaze i nikada nećemo dozvoliti da umrete drugi put, da vas zaboravimo. Obećavamo danas da će nas biti sve više a da će mladi učiti istoriju na Mačkovom kamenu, tu gde se ona stvarala, tu gde su njene stranice ispisivane krvlju naših pradedova koji su pali braneći otadžbinu.

BONUS VIDEO: Živela Srbija! DAN SRPSKOG JEDINSTVA U SLIKAMA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKOLOGIJA JE ŽENSKOG RODA: Žene kao važni nosioci promena u zaštiti životne sredine