MOKRANJČEVI DANI:"Muzičke (i)migracije" novosadskog hora "Sveti Stefan Dečanski" oduševile Negotince

S.M.Jovanović

13. 09. 2021. u 23:41

HOR "Sveti Stefan Dečanski" iz Novog Sada na svom celovečernjem koncertu druge festivalske večeri 55. "Mokranjčevim danima", održanom u Sabornom hramu Svete Trojice u Negotinu, predstavio se tematskim programom "Muzičke (i)migracije".

МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ:Музичке (и)миграције новосадског хора Свети Стефан Дечански одушевиле Неготинце

Foto: S.M.Jovanović

Po zamisli horovođe, doktora umetnosti Tamare Adamov Petrijević, ovaj program "vuče nit" kroz seobe, "spoljašnje i unutrašnje", koje su rezultirale stvaranjem umetničkog dela, veličanstvenih i često potresnih kompozicija pravoslavne duhovne muzike.

- To su kompozitori koji su i sami bili migranti, koji su se selili, da li svojom voljom zarad nekih istraživanja ili upoznavanja nekih predela i drugih napeva ili su bili prognani, tako da smo u programu naveli njihova mesta rođenja i smrti da se vidi kolika je to razlika u geografskom prostoru ili su u pitanju napevi koji su se selili, da je kompozitor preuzeo neke napeve i napravio neku modernu kompoziciju od toga, tako da je tema migracija i spoljašnja i unutrašnja u najširem smislu te reči - kaže dr um. Tamara Adamov Petijević.

Publika 55. "Mokranjčevih dana" uživala je i u Mocartovoj operi "Tako čine sve", Operskog studio FMU Beograd, reditelja Vladana Đurkovića, u kojoj su solisti: Nataša Jovović , Teodora Ilić, Luka Jozić, Stefan Živanović, Sara Ristić i Milan Obradović, kojima je ovo i prvo gostovanje na negotinskom festivalu.

- Negotin, nova scena, nova publika, studenti su se isto malo izmenili jer uvek imamo neku novu podelu, bilo je uzbudljivo. Mi smo cele godine, koliko god smo mogli uz sve mere radili na ovoj operi koja je prilagođena studentima da, u ovom uzrastu i vokalnom stanju na kom su, mogu da je najbolje otpevaju – rekla je dirigent Dragana Radaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna