SABOR MUDRIH SRBA: Slava hrama u Malom Zvorniku

V.Mitrić

13. 09. 2021. u 18:17

U MALOM Zvorniku, kraj Drine, na samoj granici sa RS i BiH, u podnožju legendarnog Gučeva, krsnu slavu proslavio je hram Sabora srpskih prosvetitelja i učitelja od Svetoga Save do Arsenija Prvog Sremca i Save Drugog do Nikodina Prvog, Joanikija Drugog, Jefrema, Sprirona, Makarija, Jevstatije...

САБОР МУДРИХ СРБА: Слава храма у Малом Зворнику

Foto: V.M.

Spominjući imena tih mudrih i zaslužnih rodu srpskih velikana protojerej stavrofor  Mileta Tovarević rekao je da je ljubav prema veri, obrazovanje, vaspitanje i  kultura, od  pamtiveka, u svesti Srbinovoj, "što nas je održalo i sačuvalo u najtežim vremenima do današnjih dana".

- Slava svima njima i svima koji delaju na njihovom putu, ali slava i hvala svima  koji, danas, pored ostalog, kao najveće blago, čuvaju našu ćirilicu i naš jezik - kazao je prota Mileta, koji je, na ovoj kao i ostalim svetkovinama, okupio ne samo vernike iz malozvorničkog kraja i okoline, već i iz svih delova Srbije, RS, BiH, Crne Gore, Sevrne Makedonije, Hrvatske, Slovenije i iz rasejanja.

- Svako ovako naše saborovanje i sećanje na naše slavne dodatno nas nadahnjuje da sledimo njihov put i njihova dela.

Foto: V.M.

 

Čeda Subotić iz Runjana kod Loznice, koji je u bogomolju došao sa suprugom Vesnom, sinovima Petrom, Nikolom i Matijom, kaže da je crkva o kojoj brine prota Mileta "hram nad hramovima, i za veru i za duhovnost i za kulturu i za svačiju muku".

- Ovakvi hramovi nas ispunjavaju još više ljubavlju prema našim najbližim, ali i svim  dobronamernim ljudima - kaže Subotić.

BONUS VIDEO - Mitropolit Joanikije održao prvu službu nakon ustoličenja

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri