DUG SURDULIČKIM MUČENICIMA: Nastavak uređenja spomen-kosturnice žrtvama bugarske okupacione sile tokom Velikog rata

D. Ristić

07. 09. 2021. u 06:30

STRUČNjACI Muzeja žrtava genocida, istoričari Bojan Arbutina i Dejan Ristić, posetili su spomen-kosturnicu Srba stradalih od bugarske ruke tokom Prvog svetskog rata u Surdulici, kao i masovnu grobnicu na lokalitetu Duboka dolina.

ДУГ СУРДУЛИЧКИМ МУЧЕНИЦИМА: Наставак уређења спомен-костурнице жртвама бугарске окупационе силе током Великог рата

Foto: Vojni muzej Beograd

Reč je o oko 20.000 ljudi sa šireg područja tadašnje južne i istočne Srbije, Kosova i Metohije, kao i ondašnje Stare Srbije.

Posle nedavno potpisanog Protokola o saradnji Muzeja žrtava genocida sa teritorijalno nadležnim istorijskim arhivom "31. januar" i Narodnim muzejom u Vranju, biće pokrenut postupak za nastavak uređenja spomen-kosturnice i formiranje memorijalne muzejske postavke. U ovaj poduhvat će se uključiti još Eparhija vranjska i Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša, jer je Sveti arhijerejski sabor SPC, pre četiri godine, u pripadajući diptih uvrstio i Svete surduličke mučenike, a za praznovanje je određen 29. maj, dan kada su 2010. njihove mošti pohranjene u novu spomen-kosturnicu.

Stara je, podsetimo, bila podignuta 1924, ali su je opet Bugari 1943. srušili do temelja, a kosti žrtava zakopali na Starom surduličkom groblju i na još nekoliko lokacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest