SVEČANO OTKRIVEN SPOMENIK KOD PARAĆINA: Meštani Buljana se odužili palim ratnicima od 1912. do 1918. godine (FOTO)

Z. Rašić

04. 09. 2021. u 14:44

U SELU Buljane, kod Paraćina, danas je svečano otkriven i osvećen Spomenik palim ratnicima od 1912. do 1918. godine iz tog sela, kojih je, prema dostupnim podacima sa teritorije paraćinske opštine, bilo najviše iz Buljana. Velika ceromonija kojoj su prisustvovali meštani i brojni gosti – delegacije Opštine, Vojske Srbije, Policije i boračkih udruženja, počela je himnom i minutom molitvene tišine za junake koji su časno položili svoje živote za odbranu svete srpske zemlje na Bregalnici, Drini, Kolubari, Kajmakčalanu...

СВЕЧАНО ОТКРИВЕН СПОМЕНИК КОД ПАРАЋИНА: Мештани Буљана се одужили палим ратницима од 1912. до 1918. године (ФОТО)

Foto: Z.Rašić

Nakon otkrivanja spomenika, usledilo je njegovo osvećenje, delegacije su odale poštu stradalim herojima polaganjem venaca, a meštanima i gostima obratili su se predsednik Organizacionog odbora za izgradnju spomenika Dragan Milenković i predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević.

Od ideje da se potomci stradalih junaka iz Buljana oduže spomenikom svojim slavnim precima do njene realizacije - prošlo je skoro četiri godine.

- Spomenik je sada otkriven i to je brana od zaborava i zahvalnost našim precima koji su prošli golgote i strahote i poginuli na braniku otadžbine. Ideja se rodila u razgovoru nas nekoliko meštana 2017. godine. Formirali smo inicijativni odbor za izgradnju i do kraja ispoštovali svu zakonsku proceduru, što je za nas veoma važno – kaže Dragan Milenković, koji je ujedno i predsednik Saveta te mesne zajednice. On dodaje da je, prema dostupnim podacima za opštinu Paraćin, Buljane u balkanskim ratovima i Velikom ratu dalo najveći broj žrtava. Na šest mermernih ploča na spomeniku trenutno je upisano 157 imena, a ima mesta za upisivanje još jer se uglavnom pominje cifra od 192 Buljanca koji su stradali u ovim ratovima i logorima iz tog vremena.

Predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević naglašava da je izgradnja spomenika velika stvar i pokazuje koliko su stanovnici Buljana želeli da se oduže svojim palim borcima i da pokažu poštovanje.

- Mi moramo da poštujemo naše heroje i junake koji su dali svoje živote za otadžbinu, bez toga nećemo postojati. Ratovali smo vekovima unazad, verovatno ćemo ratovati i nadalje mada ne bih nikad to želeo, ali moramo uvek biti spremni da branimo našu otadžbinu i najviše da poštujemo one koji su iz tog razloga stradali – kazao je Milićević.

Novo spomen obeležje nalazi se pored već postojećeg spomenika izginulim junacima u Drugom svetskom ratu, tako da sada u centru Buljana postoji jedna lepo zaokružena spomenička celina.

ZLATNE POVELJE I ZAHVALNICE

Radove na izgradnji spomenika su finansirali sami meštani Buljana dobrovoljnim prilozima, a pomogle su i privatne firme i neki preduzetnici. Uređenje okolnog prostora u centru sela, odnosno popločavanje platoa, finansirano je iz budžeta Opštine Paraćin. Za pomoć da se veliki posao uspešno privede kraju Organizacioni odbor podelio je zlatne povelje i zahvalnice, a Udruženje potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine (UPRS) uručilo je „Zavet starih ratnika“ komandantu Kopnene vojske Srbije, general-potpukovniku Milosavu Simoviću, koji je sa delegacijom Vojske prisustvovao svečanosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PRIČA ZA NEVERICU: Bora je legendarni HIT napisao za pet minuta - na salveti, u kafani