PANDEMIJA PROREDILA ROŠTILJDŽIJE: Korona umanjila broj učesnika i posetilaca jedne od najvećih gastronomskih manifestacija u našoj zemlji

I. MITIĆ

30. 08. 2021. u 08:25

ODAVNO na "Roštiljijadi" u Leskovcu nije bilo tako malo ugostitelja, ali ni posetilaca koje su ranije - pored dobrog zabavnog programa - jednako mamili neponovljivi mirisi i ukusi đakonija sa skare.

ПАНДЕМИЈА ПРОРЕДИЛА РОШТИЉЏИЈЕ: Корона умањила број учесника и посетилаца једне од највећих гастрономских манифестација у нашој земљи

Foto I. Mitić

Jednostavno, pandemija je ostavila posledice ne samo na zaradu roštiljdžija, već i na ukupnu atmosferu ovog jedinstvenog gastronomskog festivala.

A, do skoro se u improvizovanim kafanama po centru grada na Veternici tražilo mesto više, među stolovima prepunim hrane i pića su svirali trubački orkestri iz čitave Srbije, a kraj mnogo više štandova sa roštiljem ljudi su se tiskali kako bi okusili čari "leskovačke gurmanske", male ili velike, zavisno od apetita. Uzalud su cene ostale iste kao i pre dve godine - manja gurmanska se nudila za 250, dok je "obična" bila 50 dinara jeftinija.

- Ovde sam poslednjih 10 godina, a prvi put da gostiju sa strane gotovo da i nema, pa se družimo sa našim Leskovčanima i retkim namernicima iz okolnih mesta - kaže roštiljdžija Oliver Krstić, dok njegov stariji kolega Dejan Miljković ističe kako su svi znali da će korona uticati na posao, ali je došao da bi se sačuvala tradicija manifestacije jer je pre više od tri decenije je napravio najveću pljeskavicu "iz ruku".

Ali, mnogo je majstora koji se i danas hvale uspesima na "Roštiljijadi". Od ove godine je među njima i mladi Stefan Anđelković iz leskovačkog restorana "Bratska kafana Đokić" - aktuelni sveukupni pobednik takmičenja koje nosi ime čuvenog Miodraga Gligorijevića, poznatijeg kao Dragi Bure. Stefan je završio leskovačku Ugostiteljsku školu, odsek gastronomije u ovdašnjoj Visokoj poslovnoj školi i specijalističke studije, ali tvrdi da je presudna bila ljubav prema kulinarstvu...

Poslednjih godina "Roštiljijada" je sve poznatija i po estradnim imenima koja su nastupala na ovoj manifestaciji, ali je ovde i dalje najvažnija vest da li je u gradu na Veternici oboren rekord u pravljenju najveće pljeskavice na svetu. I, ove godine je ona oblikovana i ispečena od 67 kilograma mesa.

Peti put zaredom, tročlani tim leskovačkog restorana "Koliba" je pomerio granice, a Predrag Lazarević, Ljubiša Đorđević i Stefan Cvetković su napravili su pljeskavicu koja je za 750 grama teža od lanjske.

Lazarević od organizatora očekuje da im za dogodine pripremi veći roštilj i pleh na kome se pljeskavica oblikuje...

(NE)OPRAVDANI STRAH

LESKOVČANI su podeljeni oko toga da li je uopšte trebalo organizovati "Roštiljijadu". Strahuje se od širenja zaraze, a mnogi s pravom nemaju poverenje u protivepidemijske mere koje su dobro osmišljene, ali ih je teško primeniti u praksi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju