PETAČNICI, ALTERNATIVA GRADINI: Na jugoistoku Srbije očekuju otvaranje još jednog graničnog prelaza ka Bugarskoj

V.Ć.

22. 08. 2021. u 11:27

LOKALNA vlast u Dimitrovgradu odavno je završila Plan detaljne regulacije malograničnog prelaza ka susednoj Bugarskoj.

ПЕТАЧНИЦИ, АЛТЕРНАТИВА ГРАДИНИ: На југоистоку Србије очекују отварање још једног граничног прелаза ка Бугарској

Foto: V. Ćirić

Ostalo je još samo da nadležna komisija Vlade Repubile Srbije da uslove za taj prelaz i da se on izgradi. Prema rečima dr Vladice Dimitrova, predsednika opštine Dimitrovgrad, za ovu ideju je prilikom letošnje posete podršku dao i predsednik Republike Aleksandar Vučić.

- Gradina je tokom leta često “začepljena” kolonama motorizovanih putnika. Petačnici bi bili alternativa i znatno bi smanjili letnje gužve na Gradini. Sofija je dvomilionski grad sa značajnim turističkim potencijalom i na svega pedesetak kilometara odavde. Iz bugarske prestonice bi dolazilo mnoštvo turista i puštanje u rad ovom prelaza bio bi pun pogodak - rekao je dr Dimitrov.

Vladica Dimitrov/Foto: V. Ćirić

Ukoliko se ova ideja realizuje nesumnjivo da bi ovaj kraj ekonomski živnuo, jer bi nakon malograničnog prelaza na Petačnicima, motorizovani turisti išli živopisnim kanjonom reke Jerme, koji je velika turistička atrakcija sa mnogobrojnim verskim objektima među kojima su najpoznatiji Poganovski i Sukovski manastir. Sela neposredno pre kanjona, kao što su Iskrovci, Odorovci i ona ka Babušnici poput Zvonca, Rakite i ostalih bi takođe doživela ekonomski preporod.

U Petačnicima trenutno živi jedna porodica, tačnije jedna žena, a u Iskrovcima ih ima nekoliko tokom leta, dok je situacija u Trnskim Odorovcima i već pomenutim selima u zvonačkom kraju nešto bolja jer imju više stanovnika, ali i mlađih ljudi koji sada žive od drvarenja. Uslovi za razvoj stočarstva i proizvodnju prirodne hrane u ovom kraju su idealni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije