MILION JEDINKI VRAĆENO U DUNAV I SAVU: Uspešno realizovana prva akcija spasavanja ribe i riblje mlađi

J.S.

21. 08. 2021. u 18:02

AKCIJA spasavanja ribe i riblje mlađi i njena translokacija u glavne rečne tokove reka Dunava i Save simbolično je nazvana "Milion jedinki riblje mlađi u 2021. godini vratimo Dunavu i Savi" a realizovana je na području Obedske bare i Koviljsko-Petrovaradinskog rita.

МИЛИОН ЈЕДИНКИ ВРАЋЕНО У ДУНАВ И САВУ: Успешно реализована прва акција спасавања рибе и рибље млађи

Foto: JP "Vojvodinašume"

Zaposleni u sektoru za ribarstvo JP "Vojvodinašume" realizovali su akciju spasavanje ribe i riblje mlađi, translokacijom u glavno korito reke Dunav pre četiri  dana- saopšteno je danas iz JP "Vojvodinašume".

Koviljsko-petrovaradinski rit predstavlja najočuvaniji i najveći ritski kompleks na Dunavu. Ono predstavlja izuzetno prirodno plodno tlo za ribe, pa je tako u katastru iz 2017. godine imalo preko 90 različitih ribolovnih voda na 379 hektara i 38 kilometara.

U ovoj akciji realizovano je spasavanja i translokacije dela zaostale riblje mlađi i ostalih jedinki autohtonih vrsta riba iz odsečenih bara Kenderat, Dugaja i Aleksina bara sa Koviljskog dela rita u glavno korito reke Dunav.

Naredna akcija uslediće na području Apatinskog rita na Dunavu, na razlivu reke Dunav na području Monoštorskog rita i ukoliko vodostaji budu optimalni, završetak ovogodišnje akcije  "Milion jedinki riblje mlađi u 2021.godini vratimo Dunavu i Savi", će biti u razlivu reke Dunav na području Deliblatske peščare.

- Javno preduzeće "Vojvodinašume", kao upravljač ribarskim područjima obezbeđuje očuvanje i održanje ribljeg fonda, kako po pitanju kvantiteta, tako i po pitanju raznovrsnosti ribljih vrsta, pre svega autohtonih. Osim preduzimanja mera i aktivnosti u svrhu sprečavanje ribokrađe, redovno se vrši i poribljavanje ribljom mlađi iz veštačkog uzgoja. Ovo što radimo ovih dana, se može shvatiti i kao poribljavanje ribom iz "prirodnog uzgoja", na način da mlađ i sitne jedinke autohtonih vrsta ribe spašavamo od gotovo sigurnog uginuća i prebacujemo ih u glavni tok reke - kazao je direktor "Vojvodinašume" Rolan Kokai.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!