Bunjevci u Subotici obeležili Dan Dužijance: Praznik svih dobronamernih građana Subotice

J. Lemajić

16. 08. 2021. u 19:28

DAN Dužijance, jedan od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine, obeležen je sinoć u centru Subotice.

Буњевци у Суботици обележили Дан Дужијанце: Празник свих добронамерних грађана Суботице

Foto J. Lemajić

Najpre je na misi osvećen somun od novog žita, a potom je povorka krenula kroz centar grada. Hleb, simbol života, i krunu od slame bandaš i bandašica Marjan Horvacki Palivukov i Ivona Ivković predali su predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzani Kujundžić Ostojić

-Dan Dužijance proslavljamo kao u vreme pre pandemije, a toliko je bitan da smo ga proglasili jednim od četiri nacionalna praznika. Bitan za naš opstanak i naš identitet – poručuje Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica BNS. – Tu su simboli Dužijance – hleb od novog žita, bandaš i bandašica, a drago nam je da to možemo da podelimo sa našim sugrađanima i celom bunjevačkom zajednicom.

Foto J. Lemajić

U ime Skupštine grada, koja je uvela bunjevački u službenu, ravnopravnu upotrebu, nacionalni praznik je čestitao Balint Pastor, predsednik gradskog parlamenta.

-Od kada je sveta i veka ljudi slave žetvu, novi hleb i mukotrpnim radom stvorene vrednosti. Nacionalni savet Bunjevaca je odredio Dan Dužijance kao nacionalni praznik i Republika Srbija stoji svojim autoritetom i štiti zastavu bunjevačke nacionalne manjine, kao što štiti državnu zastavu i praznike svih nacionalnih saveta. To je nešto što je postignuto u prethodnom periodu i na šta svi treba da budemo ponosni – poručio je Pastor. – Bunjevci su ovaj grad stvarali vekovima, isto kao što su to činili Srbi, Mađari, Hrvati, Jevreji i svi drugi koji sa nama žive. Zato je ovo praznik svih dobronamernih građana Subotice. Kaže se da je Subotica grad tolerancije i da je ona vrhovna vrednost kojoj treba da težimo, ali ovde se ne radi o toleranciji koja se podrazumeva već o uzajmanom poštovanju i uvažavanju među svim narodima koji ovde žive i stvaraju grad.

Po rečima Srđana Samardžića, člana Gradskog veća za privredu, Subotica je ponosna što ove godine Bunjevci praznik slave izjednačeni pravima koje imaju druge nacionalne zajednice, sa kojima su vekovima stvarali grad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru