ŠIME UMESIO NAJBOLJI HLEB: U Subotici održana izložba somuna i predstavljeni bandaš i bandašica

J. L.

15. 08. 2021. u 11:48

U VESTIBILU Gradske kuće u Subotici sinoć je održana Izložba somuna – hleba od ovogodišnjeg roda žita. Ovom prilikom predstavljeni su bandaš i bandašica koji će večeras predati hleb i krunu od slame predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta.

ШИМЕ УМЕСИО НАЈБОЉИ ХЛЕБ: У Суботици одржана изложба сомуна и представљени бандаш и бандашица

FOTO: Gradska kuća Subotica

Ovogodišnji bandaš i bandašica su Marjan Horvacki Palivukov i Ivona Ivković, članovi KUD "Aleksandrovo".

- Velika je čast biti bandaš. Bio sam i prošle godine ali nije bilo obeleženo na ovakav način. Moj zadatak biće da predam krunu predsednici - kaže kratko Marjan Horvacki Palivukov, dok za Ivonu Ivković biti bandašica znači očuvanje tradicije.

FOTO: Gradska kuća Subotica

Na izložbu je stiglo 16 somuna, a bandaš i bandašica nosiće najlepše pečeni hleb koji je umesio i ispekao Šime Stanković (85) iz Tavankuta . Odmah iza njega bio je hleb Marije Bošnjak, a treće mesto pripalo je Stipanu Budimčeviću.

-Došao sam na ideju kako se to unatrag radilo i da pokažem mladima. Nije lako raditi hleb, da bi ga ispekli treba se devet puta oznojiti i zato kažemo da jedemo "hleb sa devet kora" – poručuje Šime.

– Ako ostane slučajno brašna ili se ne uradi dobro, onda se rascveta i ne bude somun. Treba i znati peć, u rerni se ne može peći, niti od jedne kile brašna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini