BLAGA SIĆEVA SU UKRAS KLISURE: Prvi "Rendžer fest", na 14 kilometara od Niša, promovisao aktivni odmor

J. ĆOSIN

04. 08. 2021. u 06:21

POKRENUT sa idejom da promoviše bogatstvo Sićevačke klisure, kroz različite aktivnosti za decu i odrasle, prvi "Rendžer fest" je 1. i 2. avgusta okupio više od 500 ljudi koji su uživali u vožnji kvadova, planinarenju, jahanju konja, pogledu sa nekog vidikovca...

БЛАГА СИЋЕВА СУ  УКРАС КЛИСУРЕ: Први Ренџер фест, на 14 километара од Ниша, промовисао активни одмор

Foto J. Ćosin

- Ovo je porodični festival, sa mnogo sadržaja za najmlađe, a uveče smo za starije organizovali vožnju džipovima, takmičenje u spremanju gulaša, karavan sa više od 20 vozila kojima smo posećivali parkove u ovim predelima - nabraja Dušan Smiljanić, predsednik udruženja rendžera "Vija militaris" i jedan od pokretača festivala, ne zaboravljajući ni podršku kolega sa Tare.

Foto J. Ćosin

Pomenuto Udruženje se, inače, već tri godine bavi aktivnim odmorom u okolini Niša, a Sićevačka klisura prebogata biljnim i životinjskim svetom, posebno žalfijom koja inače raste samo u mediteranskim uslovima i ovde joj je jedino prirodno stanište na području Srbije.

- Posebno bih istakao paraglajding, jer ovde imamo stenu, odnosno vrh Višegrad koji je jedno od najlepših poletišta u Evropi. Između ostalog i zato ovaj predeo je 2000. proglašen za specijalni rezervat prirode - zaključuje Smiljanić.

Foto J. Ćosin

A, Sićevačka klisura se kao deo kanjona reke Nišave nalazi na putu prema Sofiji, na završetku poslednjih obronaka Svrljiških i Suve planine. Od Niša je udaljena 14, ukupno je duga 17 kilometara, a tu su i dve hidrocentrale podignute početkom prošlog veka, od kojih jedna i danas snabdeva Niš strujom. Značajni su još Crkva Svete Petke u Ostrovici i manastir Svete Bogorodice - sagrađen 1644, a obnovljen 1875. Selo je poznato i po vinogorju, odnosno dobrom vinu, a svakog leta se ovde održava i najstarija likovna kolonija na Balkanu, čiji je osnivač bila slikarka Nadežda Petrović.

Foto J. Ćosin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju